zondag 17 april 2011

Camel Trophy – Namibië 16 april 2011

Vanaf Naukluft afdalen naar de Namib
Kilometers wasbord verdwijnen onder onze zware banden. Alleen sporen geven aan waar de “grote weg” naar Walvisbay zou moeten zijn. Daarbuiten niets dan woestijn. Eerst nog spaarzaam begroeid, daarna kaal tot aan de schuimende oceaan. Uiteraard niets vergeleken bij de Sahara maar deze Namib ervaring geeft toch een idee hoe een Camel Trophy dag er uit zou kunnen zien. Slaapverwekkend monotoon met op onbekende plaatsen spannende gaten en geulen.


Grote Torenvalk, Naukluft
Afrikaanse Roek, Naukluft


Laatste water voor de woestijn
Vandaag trekken we dwars door het Naukluft gebergte richting de uitgestrekte kustwoestijn van Namibië. Vanaf 1500 meter afdalend naar een plateau met diepe rivierdalen. Door de ongekend zware regenval zijn de meestal droge beddingen veranderd in kolkende watermassa's. Een scherp contrast met de verder gortdroge omgeving. En de tegenstelling wordt nog scherper als de weg eindelijk de woestijn bereikt. Een vlakte met fata morgana's van duinen als zeeschepen. Tientallen toeristen in terreinwagens of safaribussen delen deze ervaring met ons. Na uren rijden: Thalassa! De koude Atlantische Oceaan rijkt met zijn klamme nevelvingers ons tegemoet. Het is deze nevel die nog enig leven mogelijk maakt in deze dorre omgeving.
Swakopmund
Walvis Bay en Swakopmund liggen letterlijk met de voeten in het water en het hoofd in het zand. De woestijn eindigt voor de eerste straten en de oceaan beukt op de boulevards en de uitgestrektre stranden. Zaterdag is kennelijk de dag voor de blanke vissers. Terreinwagens en pick-up trucks hebben alle meterslange zeehengels loodrecht op de bumper staan. Gezien worden met deze jachtinstrumenten is kennelijk een vorm van flaneren in deze streek. In Swakopmund is het tijd voor boodschappen. Na dagen in de bush kan er eindelijk weer verse etenswaar gekocht worden. Vier broden verdwijnen in de vriezer, acht pakken melk in de bank. Daarna is het goed rusten op de camping van Manfred Lutz (Sophia Dale Lodge http://www.sophiadale.org/).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...