zaterdag 16 april 2011

De kevers vallen aan! – Namibië 4 april 2011

Hardap, Namibië
Tweehonderd kilometer zuidelijker zoeken we de rust van een doringboom in het Hardap Natuurreservaat. Tijdens de lunch genieten we van een graafwespenkolonie die het druk hebben met zorg voor het nageslacht. Elk met een wantsje onder de buik storten ze zich in voor ons bijna onzichtbare gaatjes. Maar dan gebeurt het. Vervaarlijk gebrom van een groot en zwart beest. Zwaaien met een vogelboek helpt niet. Het lijkt op een vervelende houtbij maar die zijn bijna nooit agressief. We duiken de camper in en besluiten maar te vertrekken. Genietend van zondoorstoofd savanne landschap trekken we door het gebied. Bij de eerste stopplaats is het echter al weer raak. En nu zien we wat het is: een grote bladsprietkever die aangetrokken wordt door het rode shirt van Stella. Geen bijen maar “aanvallende” kevers!
De weg vanaf Monteiro naar Hardap is eenvoudig te vinden. Volg de B1 naar het zuiden en je komt er van zelf. Veel uitdagender is het vinden van een supermarkt. Rehoboth waren we voorbij voor we er erg in hadden. Kalkrand heeft alleen een pompwinkeltje en pas in Mariental, 10 kilometer zuidelijk van Hardap, is een Spar te vinden. Wijs geworden besluiten we nu maar in te kopen voor minimaal een week. Met de koelkast annex vrieskist in de camper is dat ook goed te doen. Plezierig is dat op maandag ook de bottlestore open is. Een gekoeld Windhoek biertje of een glas cider is toch wel erg aangenaam met deze temperatuur.

Bezoekers komen naar Hardap om te vissen in het stuwmeer van de Fish river. En dat gebeurt vandaag niet want het is letterlijk uitgestorven als we voor de poort staan. In ieder geval hebben we twee dames en een heer aan het werk gezet. Eén voor de slagboom, één voor het betalen van de entree en tenslotte één voor het betalen van een extra nacht op de camping. En dit was meteen de volgorde van de hiërarchie. Staan, zittend aan een laag tafeltje en staan achter een hoge balie. De bungalows zijn verlaten, het restaurant uitgestorven en de twee grote campingplaatsen het domein van modder verzamelende Kaapse zwaluwen. Vanaf de camping kun je kiezen uit de gemakkelijke maar wat saaie Fish route of de 4WD route door het Game Reserve. Een overstroomde weg blijkt de minste uitdaging. Uitgesleten en hier en daar diep doorgroefde wegen zijn ons lot. Als beloning krijgen we vier Springbokken en een Kleine Klapekster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...