zaterdag 16 april 2011

Olifant in muisformaat – Namibië 11 april 2011

Olifantspitsmuis, Duwisib, Namibië
 Verspreide graspollen en een grofkorrelige zandbodem biedt allerlei dieren een perfecte schuilplaats. Woestijn graszangers ploppen op onverwachte plaatsen even omhoog, vliegen enkele meters, slaan enkele keren met de vleugels om een opvallend geluidseffect te creëren en duiken dan weer weg. Plotseling verschijnt een olifant in muisformaat. De “bush elephant shrew”, een olifantspitsmuis, is flink groter dan onze Europese spitsmuizen en heeft een soort slurf voor het opsporen van o.a. termieten en andere kleine dieren.
Brubru, Duwisib

Desert Cisticola, Duwisib

Duwisib is klein maar uitstekend geschikt voor een dagje rust. Een ochtendwandeling door een droge rivierbedding en vervolgens met een kop koffie in de hand genieten van alles wat langs komt. Een familie Boomhoppen, ook wel kakelaars genoemd, bedelende glansspreeuwen en vooral de knalrode Burchell-fiskaal weet ons een groot deel van de dag bezig te houden. Terwijl we schuilen voor een mogelijk laatste bui van het regenseizoen krijgen we gezelschap van een jonge glanspreeuw. Dwars door de cabine blijkt toch wat lastig en met wat minder darminhoud, en vooral wat hulp, weten we de jonge spoorzoeker weer terug bij de familie te krijgen.
Glansspreeuw, Duwisib

Donderbui boven Duwisib, Namibië

Duwisib, Namibië
Na de bui is het tijd voor het “kasteel”. Rode zandsteenblokken, met ossenwagens aangevoerd, zijn verwerkt tot een grootse facade met daarachter twee vleugels en ongeveer 20 kamers. Een protserig symbool van kolonialisme uit een lang vervlogen tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...