Doorgaan naar hoofdcontent

Verborgen leven – Namibië 17 april 2011

Swakopmund, excursie Living Desert
Onder een dikke nevellaag hullen de stuifduinen van de Namib zich in stilte. De verspreid staande broodmagere tamarisken en de nog kleinere “dollarbush” liggen afwachtend in het zand. Niets beweegt maar dat is slechts schijn. Onder het zand rusten nachtdieren en de dagactieve soorten wachten tot de zon de nevel oplost. Onze gids Chris Nel (Living Desert Adventures http://www.livingdesertnamibia.com/) neemt ons mee op een verkenningstocht langs dit verborgen leven. Lijnen in het zand worden sporen maar hoe hij in staat is begin en eind te onderscheiden blijft een raadsel. Onverwachts springt hij uit de jeep en begint als een hond te graven. En daar verschijnt de eerste beauty: Fitzsimmons Burrowing Skink.
Fitzsimmons Burrowing Skink, Swakopmund
 Een kleine hazelworm met een blauwachtig staartje. 's Nachts op zoek naar springstaarten en andere kleine inecten die in het “aanwaaisel” onder aan de duinen leven. Nu wreed verstoord in zijn ochtend slaap door ons internationale groepje.

Web-footed gecko, Swakopmund
De volgende van de “little five” is de bizar gekleurde Web-footed gecko.
Een roze lijfje, zwemvliezen voor support op het zand en vreemde spleetoogjes maken het tot een dwergje van een andere planeet. Zeker eleganter dan de Namaqua kameleon die als een logge dino zich schuddebuikend voortbeweegt. Bij aankomst zwart maar voor een Tok-tokkie (kever) en een sprinkhaan wil hij wel even blij en wit worden.
Namaqua kameleon, Swakopmund

Namibische woestijnadder, Swakopmund
Rustig voortrijdend wordt al snel de vierde gevonden: de kleine Namibische woestijnadder.
Als “side-winder” lijkt hij zich al springend door het zand te bewegen.

We maken ons vijftal vol met een bont gekleurde echte hagedis, de Shovel-snouted lizard.
Shovel-snouted lizard, Swakopmund
De schoffelneus is vooral handig bij het graven in het zand. Wij zijn echter geen gevaar en ons vriendje loopt rustig verder. Als extraatje nog een Dancing Widow, een prachtige, giftige witte spin die bij gevaar als een stuiterbal van een duintje af kan rollen.
Dancing Widow, Carparagyne flava, Swakopmund
Na deze opwindende vondsten, en nog veel spannender en vooral supersteile, duinafdalingen met onze jeep wordt het tijd voor een wat rustiger middag. Oostelijk van Swakopmund ligt een maanlandschap met kraters en kloven. Diep geërodeerd en ingesneden in de woestijn. Dit is het zuidelijkste gebied van de oeroude Welwitschia. De enige naaldboom van de woestijn maar niet hoger dan enkele tientallen centimeters. Helaas lukt het niet dit levende fossiel te vinden maar de route over en door de maan maakt dit gemis meer dan goed.

Reacties

  1. Beste Kees,
    Leuk om je blog te lezen. Wij zijn in 1997 met jou naar Griekenland (Klassiek Hellas) geweest. en Richarda naar Zuid Afrika in 2002.
    Wij gaan binnenkort naar Namibië en Botswana.
    Groet,
    Sjef Verpaalen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet a...

Kraanvogels wereldwijd

 Nog even en dan klinkt het doordringende "Kruu, kruu" weer boven het oosten van Nederland. De Kraanvogels komen! Voor KNNV Drachten reden om er eens wat meer aandacht aan te geven. Niet alleen een bijna traditionele excursie naar de verzamelplaats van duizenden kranen op de velden rond het Duitse Diepholz maar ook een avond vol wetenswaardigheden over deze bijzondere vogels op 18 oktober 2012. Om deze presentatie voor te bereiden ben ik een weekend lang bezig geweest 12 van de 15 soorten kraanvogels te fotograferen. Helaas niet in hun eigen leefgebied, daarvoor zou een wereldreis langs het hart van Azië (8 soorten), Afrika (5 soorten), Australië, Europa en Noord-Amerika (elk 2 soorten) nodig geweest zijn. AquaZoo Fryslân (Leeuwarden) en het Vogelpark Walsrode(60 kilometer zuid van Bremen) boden echter de mogelijkheid om een portrettengalerij te maken van vogels die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden worden. Jufferkraanvogel Europese kraaan...

Rupsen, verborgen of gewapend

Psi-vlinder, Berkenheuvel September is de tijd dat veel rupsen zich opmaken voor de lange winter. Stevig dooreten, vervellen en dan verpoppen om zo roerloos te wachten op het nieuwe jaar. Sommigen leven zeer opvallend, anderen kiezen voor een strategie waar verstoppertje spelen het belangrijkste in het leven is. Drietand, Vennenbroek Opvallen betekent andere manieren gebruiken om vooral snaveltjes te weerhouden toe te happen. Kleuren die op wespen lijken helpen maar ook haarborstels zijn handig. De Drietand en de Psi-vlinder bijvoorbeeld. Als vlinder zijn het nauwelijks te onderscheiden grijs en zwart gekleurde uilvlinders. Maar als rups kiezen ze elk voor hun eigen, opvallende, uitdossing. Geel domineert bij de Psi-vlinder, oranje bij de Drietand. De laatste kiest ook voor verwarring door voor- en achterkant dezelfde kleur te geven. En allebei doen ze het met haren. Een zwarte, hoog uitstekende en wat slordig uitgevoerde kwast staat parmantig omhoog. Als een vogelsnav...