zondag 17 april 2011

Verborgen leven – Namibië 17 april 2011

Swakopmund, excursie Living Desert
Onder een dikke nevellaag hullen de stuifduinen van de Namib zich in stilte. De verspreid staande broodmagere tamarisken en de nog kleinere “dollarbush” liggen afwachtend in het zand. Niets beweegt maar dat is slechts schijn. Onder het zand rusten nachtdieren en de dagactieve soorten wachten tot de zon de nevel oplost. Onze gids Chris Nel (Living Desert Adventures http://www.livingdesertnamibia.com/) neemt ons mee op een verkenningstocht langs dit verborgen leven. Lijnen in het zand worden sporen maar hoe hij in staat is begin en eind te onderscheiden blijft een raadsel. Onverwachts springt hij uit de jeep en begint als een hond te graven. En daar verschijnt de eerste beauty: Fitzsimmons Burrowing Skink.
Fitzsimmons Burrowing Skink, Swakopmund
 Een kleine hazelworm met een blauwachtig staartje. 's Nachts op zoek naar springstaarten en andere kleine inecten die in het “aanwaaisel” onder aan de duinen leven. Nu wreed verstoord in zijn ochtend slaap door ons internationale groepje.

Web-footed gecko, Swakopmund
De volgende van de “little five” is de bizar gekleurde Web-footed gecko.
Een roze lijfje, zwemvliezen voor support op het zand en vreemde spleetoogjes maken het tot een dwergje van een andere planeet. Zeker eleganter dan de Namaqua kameleon die als een logge dino zich schuddebuikend voortbeweegt. Bij aankomst zwart maar voor een Tok-tokkie (kever) en een sprinkhaan wil hij wel even blij en wit worden.
Namaqua kameleon, Swakopmund

Namibische woestijnadder, Swakopmund
Rustig voortrijdend wordt al snel de vierde gevonden: de kleine Namibische woestijnadder.
Als “side-winder” lijkt hij zich al springend door het zand te bewegen.

We maken ons vijftal vol met een bont gekleurde echte hagedis, de Shovel-snouted lizard.
Shovel-snouted lizard, Swakopmund
De schoffelneus is vooral handig bij het graven in het zand. Wij zijn echter geen gevaar en ons vriendje loopt rustig verder. Als extraatje nog een Dancing Widow, een prachtige, giftige witte spin die bij gevaar als een stuiterbal van een duintje af kan rollen.
Dancing Widow, Carparagyne flava, Swakopmund
Na deze opwindende vondsten, en nog veel spannender en vooral supersteile, duinafdalingen met onze jeep wordt het tijd voor een wat rustiger middag. Oostelijk van Swakopmund ligt een maanlandschap met kraters en kloven. Diep geërodeerd en ingesneden in de woestijn. Dit is het zuidelijkste gebied van de oeroude Welwitschia. De enige naaldboom van de woestijn maar niet hoger dan enkele tientallen centimeters. Helaas lukt het niet dit levende fossiel te vinden maar de route over en door de maan maakt dit gemis meer dan goed.

1 opmerking:

 1. Beste Kees,
  Leuk om je blog te lezen. Wij zijn in 1997 met jou naar Griekenland (Klassiek Hellas) geweest. en Richarda naar Zuid Afrika in 2002.
  Wij gaan binnenkort naar Namibië en Botswana.
  Groet,
  Sjef Verpaalen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...