zaterdag 16 april 2011

Vermaak met vuilnisbak en afvalkunst – Namibië 6 april 2011

Kaapse Zwaluw, Hardap
Een vuilnisbak als loge plaats voor Kaapse Zwaluwen zorgt voor een bijzondere start van deze dag. Kwetterend rondvliegend duiken ze in de mooiste modderplas en keren dan weer snel terug naar hun bak. Bijna trots draaien ze hun snavel vol bagger alle kanten op. Binnensmonds pruttelend vertellen ze aan hun partner dat er weer tichelsteen aan hun huis toegevoegd kan worden. Vervolgens duiken ze door een spleet in een schuurtje om daar hun bouwwerk voor de toekomst verder te voltooien.
Gele mangoest, Hardap, Namibië

Als afscheid van Hardap krijgen we nog een show van een Gele Mangoest aangeboden. Met de gehele familie hadden ze net het ontbijt achter de scheurkiesjes en staken voor ons de weg over. Twee Hollanders in een Zuid-Afrikaanse camper hadden ze echter nog nooit gezien. Als een nieuwsgierige hond ging de dapperste ons uitgebreid bestuderen. Zittend, liggend en snuffelend werd elke indruk opgezogen.


Ruim tweehonderd kilometer zuidelijker wacht ons een ander vermaak. Het noordelijkste kokerbomenwoud van Namibië ligt op het terrein van de Garas farm. Om er te komen volg je vanaf de snelweg naar Keetmanshoop een door kunst omzoomd zandpad. Onderdelen van oude fietsen, oud ijzer en zelfs bierdoppen zijn verwerkt tot de meest bizarre figuren.

Kokerbomenwoud, Gariganus, Namibië


Wachters, werkers en luiwammesen zijn herkenbaar. Deze blikken garde bewaakt een bijzonder fraai gebied. Blokkenvelden begroeid met tientallen majestueuze kokerbomen (Aloe dichotoma) laten je beseffen dat het maar goed is dat de diafilm verleden tijd is. Meerdere rolletjes waren onvoldoende geweest om alle impressies te verwerken.

Kokerbomenwoud, Gariganus, Namibië
Het bekendste Kokerbomenwoud ligt echter noordoostelijk van Keetmanshoop. Het Quiver Tree Forest biedt mogelijkheid om direct naast honderden reusachtige Aloë's te kamperen. Machtig tekenen deze bejaarde reuzen zich af tegen de avondhemel. Kaarsrecht, een bladerkroon in de top en soms met een halve hooiberg getooid. Deze enorme nesten bieden broedgelegenheid aan honderden Republikeinwevers (Sociable Weavers). 

1 opmerking:

  1. In onze opslag voor oud ijzer in Amsterdam komen regelmatig kunstenaars om restmateriaal aan te schaffen voor hun werken. Ben altijd benieuwd naar het eindresultaat. Maar dit ziet er ook indrukwekkend uit.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...