zaterdag 16 april 2011

Zand en nog meer zand – Namibië 13 april 2011

Sesriem NWR, Namibië
 Scherp gekamd steken de Namibduinen ruim honderd meter omhoog. Op de graat een puffende vijftiger die zich bij meer dan 35 graden steeds hoger waagt. Het doel: landschapsfoto's maken van de Sossus vlei en de Death Vlei. Links de watervlakte van Sossus, breinzout en een overblijfsel van de regentijd. Rechts de witte zoutvlakte van Death Vlei. Geen leven lijkt hier mogelijk. Maar dan rent een langbenige kever over het glijdende zand, een hagedis verschijnt en verdwijnt in het zand. En in de pekel zwemmen Afrikaanse casarca's. Onvoorstelbaar!
Sesriem NWR, Namibié

Sesriem NWR, Death Vlei in de natte tijd

Tok-tokkie kever, Sesriem NWR, Namibië
De weg van Sesriem naar Sossusvlei is ruim 60 kilometer lang maar onderweg wordt je wel bezig gehouden. Springbokken, Gemsbokken, Struisvogels met jongen, vrijwel niemand heeft er oog voor. Alleen een overstekende Kameleon trekt de aandacht van een groep Duitsers en van ons. Ruim vuistgroot en fraai gevlekt. Waar de aandacht naar uit gaat zijn de steeds hoger oprijzende zandduinen en het eind van de asfaltweg. Daarna neemt de stoere man met zijn machine het over. De 4WD in de zwaarste tractie is nodig om het ruim een halve meter diepe en vooral mulle zand te bedwingen. Brullend bijt ons witte monster zich vast en weet elke keer weer de diepste sporen te overwinnen.

Namaqua kameleon, Sesriem NWR, Namibië
Palmrat, Sesriem Camping NWR, Namibië

Sesriem, kloof, Namibië


Na al deze opwinding kan er bij Sesriem geklauterd worden in een diepe kloof. Slechts 4,5 kilometer van het kamp wordt het toch door de meesten overgeslagen. Wat ze missen is een deels droge rivierbedding ingesnoerd door tientallen meters hoge conglomeraat wanden. Voor ons een uitstekende picknickplaats, voor de vele vogels een drinkplek in de droge Namib woestijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...