zondag 29 mei 2011

Bentheim gezien door loep en verrekijker

Plakker
Goedendag! Mag ik u mijzelf even voorstellen? Mijn naam is Plakker en biologen noemen mij Lymantria dispar. Als rups werd ik dit weekend door een excursie van KNNV Groningen gevonden terwijl ik met enige moeite een brede asfaltweg in Gildehaus (bij Bad Bentheim) moest oversteken. 

Bentheimer zandsteen
Bad Bentheim was tot aan de tweede helft van de vorige eeuw een belangrijk leverancier van Bentheimer Zandsteen. Ruim 100 miljoen jaar geleden ontstaan in een ondiepe zee tijdens de Krijt periode en vanaf 1100 vooral in Nederland veel gebruikt voor kerkenbouw. De Dom in Utrecht en de Martinikerk in Groningen getuigen van deze noeste arbeid. Met name aan de oostkant van de Bentheimer rug zijn overal kleine groeves te vinden waar deze zandsteen gewonnen werd.
Kurort Bentheim
Bad Bentheim is tegenwoordig vooral bekend als kuurbad. Opgepompt mineraalrijk water blijkt o.a. heilzaam voor allerlei huidziekten. Na een bad en een wandeling door het Bentheimer Wald of een klim naar de burcht is er keus uit een veelheid van terassen.

Bonte Vliegenvanger
Maar Bad Bentheim heeft ook een, voor velen ongekend, rijke flora en fauna. Verblijf eens een weekend op Campingplatz Am Berg en u kunt wandelend, fietsend of met de auto genieten van het moois. Wilt u niet op stap? Geen probleem, op de camping zitten o.a. verschillende paren Bonte Vliegenvanger, Europese Kanarie en Zwarte Specht en Havik vliegen geregeld over.



Hazelworm ontmoet camera of man met baard ontmoet Hazelworm? Het was al bijna donker toen dit jonge, pootloze reptiel gevonden werd onder een boomstam in het Geologisches Freilichtmuseum, Gildehaus. Geertjan Herder, voorzitter van de afdeling Groningen van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging doet hier zijn uiterste best om deze  jonge dame te fotograferen.
Boswederik
Boswederik, aronskelk, orchideeën, de botanische rijkdom van Bad Bentheim is juist zo groot door de enorme variatie aan biotopen. Lemig en kalkrijk haagbeukenbos,  zandig en kalkarme eikenbossen, zure en venige vennen. Samerott, Bentheimer Wald en Gildehauser Moor zijn slechts enkele van de bijzondere locaties voor een weekendje Bentheim.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...