zondag 1 mei 2011

Bushbabies! – Namibië 27 april 2011

Lesser Bushbaby, Waterberg
De zon is al enige tijd achter de Waterberg verdwenen maar er is nog voldoende licht om de zebramangoesten te zien terugkomen van hun zwerftocht. De jongste dieren zijn nog steeds aan het spelen terwijl hun ouders wat laatste eetbare hapjes proberen op te sporen. En dan gebeurt het.

Lesser Bushbaby, Waterberg
Springende schimmen verschijnen. Zebramangoesten kunnen veel maar springen en klimmen door bomen en struiken hebben ze nog niet geleerd. Dichterbij gekomen krijgen de schimmen vorm en kleur. Grijs wollig, een lange grijptaart, korte pootjes en vooral enorme ogen. Lesser bushbabies of Kleine Spookaapjes! Alleen te zien als ze hun gezamenlijke slaapnest verlaten voor hun solitaire nachtelijke tochten. Een geweldige ervaring om deze halfaapjes te zien.

De meeste menselijke tochten vanuit Waterberg Plateau Camp volgen een vast patroon. Slingerend door het hellingbos en klauterend naar de plateaurand. Het uitzicht is bizar: een totaal platte vlakte met twee steenpuisten.

Waterberg, Namibia
De natuur doet zijn uiterste best om deze laatste uitsteeksels ook te laten verdwijnen. Overal is  zandsteen gebarsten en gespleten. Enorme brokken zijn naar beneden gerold en bieden wat twijfelachtig houvast op de tocht naar boven. Varens en een uitbundige vegetatie laten zien dat het hier buiten de regentijd om ook vochtig blijft. Af en toe klinkt het harde gepiep van Rockrunners.
Rockrunner, Waterberg
Deze 17 centimeter grote vogel komt alleen in Namibië voor en gedraagt zich meer als een struiksluiper dan een rotsspringer. Heel rustig blijven staan blijkt weer eens te werken. Een snavel, dan de gestreepte kop en tenslotte is ook de oranjebruine onderbuik te zien.
Waterberg met Aloë's

Waterberg, mestkever

Waterberg, Damara dikdik

Waterberg, jonge klipdas


Grijze tok, Waterberg

Rüppels papagaai, Waterberg

Op de meer geëxponeerde hellingen maken de vijgenbomen plaats voor hoog opgeschoten Aloë's. Helaas niet in bloei maar wel imponerend door hun meer dan manshoge stammen gekroond met een bladerkroon. De mooiste exemplaren zijn met een korte rondwandeling gemakkelijk te vinden. Teruglopend in de late namiddag is het genieten van spechten, toks en baardvogels in diverse bomen langs de weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...