zaterdag 14 mei 2011

Excursie Waar wij Wonen

Lidrus, Oudemolen
In ganzenpas lopen bijna dertig cursisten achter hun excursieleider aan. Er wordt gesproken over omgekeerde blaadjes met flaporen, elzensigarenmakers of toch elzensigarenrollers en de altijd weer prangende vraag hoe lang het zou duren voordat regenwater uit Westerbork hier in Gasteren boven de grond komt.
Pinksterbloem met gele helmknoppen links; bittere veldkers met violette helmknoppen rechts
 Dit is de cursus "Waar wij Wonen" van IVN Zuidlaren . Als gebruikelijk bij deze natuurorganisatie uit het noorden van Drenthe weer volop belangstelling. Bodem, landschap, vogels, libellen en vandaag flora op het menu. Eerst een avond luisteren en volop vragen stellen aan de groene docent. En nu dan naar buiten. Startend op de parkeerplaats bij het hunebed van Gasteren eerst door het gortdroge eikenbos richting de nog drogere heide. En dan blijkt het landschap toch weer anders dan verwacht. Een diepe depressie verraadt een oude loop van de Drentsche Aa. Afgedamd door stuifzand en inmiddels deels dicht gegroeid met Gagel. Omzoomd met Veenmos en Eenarig wollegras contrasteert het met de donkere struikheide. Snuivend aan een gagelblaadje lopen we verder, even verrast door een kort regenbuitje maar dan weer in de zon. Boompiepers en Geelgorzen trekken de blik af en toe even naar boven. 

Breedbladige orchis
Na de Gasterense Duinen wordt het genieten van Breedbladige Orchissen. Het verschil tussen Pinksterbloem en Bittere Veldkers is toch gemakkelijker dan gedacht. Een smalle plank blijkt bijna een brug te ver maar iedereen schuivelt er toch over heen. Aan de andere kant van het Anloërdiepje trekt een bossige plant al snel de aandacht. Knopig Helmkruid! Nog niet in bloei en ook niet aangegeten door de bonte Helmkruidrupsen.  Kamgras, Grote Ratelaar, Lidrus en Holpijp gaan door vele handen. Teruglopend wordt nog even gestopt bij het Meesters Veen waar Slangenwortel alweer over de grootste bloei heen is.

Waar wij Wonen vraagt aandacht voor de eigen leefomgeving. Verrassend rijk gestoffeerd in een bijzonder landschap.

1 opmerking:

 1. Hoi Kees,
  Leuk om te lezen die natuurblog van jou en een inspirerend verhaal over de 'Waar Wij Wonen' - excursie die je afgelopen zaterdag hebt gehouden.
  Meerdere enthousiaste reacties vernomen.
  Nogmaals dank en een natuurrijke zomer toegewenst,
  groetjes JanSiem

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...