vrijdag 6 mei 2011

Friesche Veen: van vuilnisbelt tot natuurparadijs

Zacht geklop klinkt boven ons. Een koekoek roept in de verte, zwartkop en merel fluiten alsof er prijzen uitgedeeld worden. En ondertussen gaat de klopgeest gewoon door. Af en toe verplaatsend en plotseling even zichtbaar. Bont gevlekte jas, witte buik en vooral klein. Een Kleine Bonte Specht! De laatste jaren steeds algemener maar toch altijd weer een leuke waarneming. Even later gaat het vogeltje op de wieken in de richting van een dode boom. Een uitnodigende holte blijkt zijn huis.

Nog geen tachtig jaar geleden was het Friesche Veen de vuilstort van Groningen. Kapotte emmers, stukken steen en andere rommel steken nog steeds boven de zompige bodem uit. Maar dankzij het beheer van Natuurmonumenten is het nu een natuurparadijs geworden. Aan de oostkant is er bewust voor gekozen een deel van het broekbos natter te maken. Het waterpeil staat inmiddels tot het maaiveld en grote berken en populieren zijn inmiddels verdronken. Een tragisch lot? Voor de boom misschien wel maar voor de natuur een enorme verrijking. Spechten en spreeuwen vinden er uitstekende nestgelegenheid. Voor Koekoek en Sperwer biedt het uitkijkpunten of markeringen van het territorium. Al staart-wippend laat de Koekoek zien en horen dat dit zijn gebied is. Rietzangers opgepast! nog even en de Koekoek moet op zoek naar een plaats voor haar ei in jullie nesten.
Winterkoninkje
Winterkoninkjes zoeken het lager. Bessenstruiken en frambozen zijn uit tuinafval opgeslagen en vormen nu een oerwoud waar deze kleine vogeltjes geheel in verdwijnen.

Friesche Veen en het naast gelegen landgoed Vennebroek zijn veranderd van vuilnisbelt tot een ideale wandelmogelijkheid voor de wijde omgeving van Haren, Paterswolde en Groningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...