|
Grutto |
Zondagochtend in de Onnerpolder. Een boer passeert met zijn tractor en even vliegen de Gele Kwikstaarten op om snel weer neer te strijken. Boven de stad Groningen hangt een bijna inktzwarte regenlucht maar het vliegtuigbaken en het gemaal blinken nog in de zon. Twee vogelaars maken gebruik van het uitzichtpunt op het dak van het gemaal en kijken uit over de Westerbroekstermadepolder. Een grasmus krast, de tureluur jodelt en de grutto blijft zijn eigen naam maar herhalen. En dan, als uit het niets, schiet een gevederde pijl de lucht in. Snavel recht naar voren gericht op de snel naderende wolken. Een vreemd mekkerend geluid verspreidt zich over de omgeving. De hemelgeit in actie! Harm Jansen schrijft op de website van Avifauna Groningen (
http://bit.ly/kwMNPd) dat de Watersnip, zoals elk vogelboek deze geit noemt, hiervoor zijn staartpennen gebruikt. Uitgespreid en in trilling gebracht laat meneer zo aan de omgeving weten dat hier zijn territorium ligt.
|
Tapuit |
Grutto's en Tureluurs zijn in dit deel van de polder nog in een redelijk, maar helaas ook hier afnemend, aantal broedparen aanwezig. Dat ze jongen hebben wordt wel duidelijk uit hun reacties op zwarte kraaien en een donkerblauwe fotograaf. Scheldend en duikend moet toch wel even gezegd worden dat ze bereid zijn om tot het uiterste te gaan.
Terugfietsend langs hetzelfde pad wordt ik verrast door een paartje Tapuiten. In Nederland vroeger overal rond hei en duin te vinden maar nu een zeldzaamheid. Door graafwerkzaamheden voor de waterberging zijn op allerlei plaatsen in de polder open plekken ontstaan die voor Tapuiten bijzonder aantrekkelijk zijn. Maar ook een zandhoop of een brede zandweg is jachtterein voor zijn geliefde prooi: grotere insecten. Het zal een uitdaging worden voor het Groninger Landschap, als beheerder van dit gebied, om deze Tapuiten, maar ook Paapjes, Gele kwikstaarten en Veldleeuwerikken blijvend nest- en voedselgelegenheid in de Onnerpolder te bieden.
Reacties
Een reactie posten