zondag 1 mei 2011

Huizen als kastelen – Namibië 24 april 2011

Termietennest, Namutoni
Grijs gepleisterd, spits of afgeplat en soms voorzien van façades. Tot meer dan drie meter hoog en vaak met een groene guirlande van naar boven reikende struiken. Binnen gangen naar opslagkamers, privaten en uiteraard de koninklijke kamer. De tienduizenden bewoners ontberen echter daglicht. Voor termieten is dit echter ideaal. Van binnen uit voortdurend door bouwend aan hun zandkasteel hebben zij geen weet van dag en nacht.
Aardtapuit, Namutoni

Kori trap, Namutoni

Zwartbuiktrap, Namutoni

Secretarisvogel, Namutoni

Van Halali naar Namutoni verandert de wereld van een monotoon mopane bos in een grazig gebied met verspreide acacia's. Voor het groot wild duidelijk ideaal. Honderden zebra's, giraffes, gnoes, springbok en oryx vinden hier een gedekte tafel. Zeker in de regentijd is alles groen en zelfs de Etosha en Fisher Pan staan vol water. Voor de jonge dieren een goede tijd om op te groeien maar het leven blijft een voortdurende uitdaging. Niet alleen staan de roofdieren klaar om toe te slaan maar de droge tijd heeft zijn komst al aangekondigd. Paden die duidelijk onlangs onbegaanbaar waren zijn nu zo ver opgedroogd dat we er met wat rustig gehobbel door kunnen komen.


Namutoni, Etosha

Namutoni is een voormalig Duits militair fort.Wit gekalkt en voorzien van muren en torens steekt het boven de savanne uit. Nu wordt het fort gebruikt voor de vele voorzieningen die de veeleisende
toerist nog zou kunnen hebben. Zelfs een exclusief sieradenwinkeltje ontbreekt niet. Opvallend is dat de “waterhole” het moet doen met slechts éen schijnwerper zodat de nachtelijke bezoekers nauwelijks zichtbaar zijn. Halali was wat dit betreft zeker beter: twee neushoorns die rond haf tien 's avonds ook nog eens goed aangelicht worden door beide lampen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...