zondag 1 mei 2011

Levende en dode fossielen – Namibië 19 april 2011

Petrrified Forest, Khorixas, Namibië
Eens machtige boomstammen liggen nu stil en gebroken in het zand. Getroffen door een tsunami en vervolgens honderden kilometers meegesleurd naar het zuiden alvorens aan te spoelen. Alsof de natuur haar aanslag wilde vergeten werden ze bedekt met slib. Elke vierkante millimeter organisch materiaal werd vervolgens vervangen door silicium, ijzer en magnesium. Driehonderd miljoen jaar later bracht dezelfde natuur deze stille getuigen van de Carboonbossen weer boven de grond.
Petrified Forest, jaarringen in hout van 300 miljoen jaar geleden
 Brokstukken van dertig meter tot enkele centimeters liggen nu verspreid in een savannegebied van enkele honderden vierkante meters. Daarbij hebben ze gezelschap gekregen van een levend fossiel: Welwitschia mirabilis. Een naaldboom van ontzagwekkend lilliput formaat. Nauwelijks dertig centimeter hoog en naalden die meer op brede, leerachtige groene linten lijken. Met een brede penwortel kunnen ze net voldoende water opzuigen om het honderden jaren uit te kunnen houden. De bestuiving van deze, mogelijk Tertiaire, planten is uitbesteed aan wantsen.
Welwitschia mirabilis

Welwitschia mirabilis, vrouwelijke bloeiwijze met bestuivende wantsen
Om dit indrukwekkende natuurreservaat (toepasselijk Petrified Forest genoemd) te bereiken hebben we de C-weg van Khorixas richting Palmwag voor 50 kilometer gevolgd. In de droge tijd een aangename rit met niet alleen een prachtig landschap maar ook volop voorzien van deels knalblauwe Vorkstaartscharrelaars. Op dit moment was het echter een stevige beproeving van onze 4WD mogelijkheden. Twee rivieren met minstens 20 centimeter, stevig stromend water moesten doorkruist worden. Plassen als binnenzeeën met verraderlijk diepe gaten vormden vervolgens een nog grotere uitdaging. De beloning met levende en dode fossielen was echter groots.
Khorixas - Petrified Forest, ontmoeting onderweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...