zondag 1 mei 2011

Paniek in het nest – Namibië 21 april 2011

Mahali wevernest (Sociable Weaver)
Eén van de meest algemene vogels van het droge westen van Afrika is de Mahali wever (Sociable weaver). Elke toerist kent hun nesten die lijken op enorme hangende hooibalen. Aan de grootste Acacia's kunnen deze bouwsels geregeld tot meer dan een meter in doorsnede worden. Honderden, voortdurend twitterende vogels verzorgen hier hun jongen en doen alles wat belangrijk is in een vogelleven. Door de enorme aantallen zijn ze goed beschermd tegen de meeste aanvallers. Alleen de Dwergvalk weet er wel raad mee.

Dwergvalk, speurend naar prooi
Direct naast onze kampeerplek konden we het drama van nabij meemaken. Voer een aantal duikvluchten uit, creëer grote paniek en zoek vervolgens een ingang voor wat kleine hapjes. Tijdens de namiddag gamedrive, richting de grote zoutpan zagen we hoe het ook kan. Een grote Witruggier plofte letterlijk bovenop het nest. Terwijl de wevers alle kanten uit stoven zat de gier rustig zijn maaltijd uit te zoeken.

 Onze ochtendsafari ging richting Olifantsbad en de zoutpan. De zondvloed van gisteravond  was ook hier overal merkbaar. Dat betekende dat er voor het wild geen aanleiding was om gezellig samen te komen bij een watergat. Overal was immers voldoende te drinken. Het was dus rustig in de bush. De meest leuke waarneming was een “Flap-necked Chameleon”.
Flap-necked Chameleon
Deze groen-zwarte kameleon was ook op stap en kwam daarbij onze brullende 4WD tegen. Met de nodige acrobatische toeren werd het reptiel zonder uitstappen gefotografeerd. Etosha is vooral bekend geworden door de reusachtige zoutpan. 110 bij 60 kilometer en meer dan 4500 km² groot. Meestal geheel droog maar nu deels ondergelopen met breinzout water. Flamingo's weten dit te waarderen en komen in natte jaren massaal naar Etosha. In dit gedeelte kwamen we echter niet tegen.

De middagsafari begon in het rustkamp met een prachtige Hop. Peurend en gravend op zoek naar smakelijke larven.
Hop
Maar een brutale Vorkstaartsdrongo, bijna half zo klein als de Hop, weet zoveel schrik aan te jagen dat de grootste larf uit de snavel valt en opgepikt wordt door deze schooier. Buiten de kamppoort werd opnieuw koers gezet naar de zoutvlakte. Honderden springbokken en enkele Secretarisvogels behoren tot der levende have van dit gebied. De dag wordt opnieuw afgesloten met een nachtelijke onweersbui.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...