zondag 1 mei 2011

Waterberg in het water – Namibië 26 april 2011

Waterberg, Namibië
Oostelijk van Otjiwarongo steekt een rode puist uit het landschap. Vijfhonderd meter boven het plateau uitstekend is de Waterberg al van ver te zien. Oeroud zandsteen, harder dan het omringend gesteente heeft gezorgd voor een uniek gebied midden in de savanne. Planten en dieren uit noord en zuid hebben hier de steeds verder verdrogende savanne kunnen overleven. Vandaag ligt het gebied zelfs bijna letterlijk op een eiland. De brede zandweg is veranderd in een verdronken zandbak. Nog zwaarder voor elke verkeer zijn de drie rivieren die normaal droog staan en nu de tientallen millimeters regen proberen af te voeren. De eerste is smal en goed te doen, door de tweede ligt een betonnen plaat maar dan komt de derde. Uit de verte zien we al een verzameling voertuigen in wanordelijke opstelling. Een safari truck van Namibian Wildlife Reserves heeft net een vrijwel verzopen bus gered uit de rivier en op het droge getrokken heeft. Een kleiner busje wordt achter de truck gehaakt en ook door de snelstromende watermassa  gesleept. Aan onze kant staat een personenwagen die het niet gehaald heeft. De motorkap staat open en onderdelen liggen te drogen. Naast de zeker 50 centimeter water blijkt ook de bodem een probleem. Drijfzand! En dan wordt naar ons gekeken. Wij zouden het moeten kunnen halen!

Waterberg, file bij ondergelopen weg
Een behulpzame passant loopt voor onze Nissan Patrol uit. Met de motor in de zwaarste 4WD optie rollen de voorwielen het water in. De achterwielen volgen en daar gaan we. Golven bruisen links en rechts. De wielen weten echter grip te houden terwijl het water aan de onderkant van de motorbak likt. Met gejuich en opgestoken duimen wordt ons uit het water oprijzende monster begroet als we de andere oever oprijden.
Waterberg

Paarse scharrelaar, jong, Waterberg

Waterberg Plateau Camp blijkt alle inspanningen meer dan waard te zijn. Een voormalige missiepost die in 2007 verbouwd is tot een prachtig resort. Het camping gedeelte delen we met Damara dik-diks, Gestreepte mangoesten, Grote glansspreeuwen en Rüppels papagaaien. Boven de camping ruim honderd meter zandsteenklif, op en om de camping hoog opgaand hellingbos. De vele wandelmogelijkheden liggen uitnodigend klaar voor morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...