zaterdag 11 juni 2011

Borkener Paradis: een historisch tweeluik

Ems, Borkener Paradis, Meppen
11 juni 1811: Joachim von Versen staart peinzend over de Ems. Het is weer een zware winter geweest, opnieuw is een grote populier door het wassende water geveld. De houtvesters hebben de rivier weer vrij moeten maken zodat de erts- en houtskoolbarken uit het zuiden kunnen passeren. Vanaf het hoogste punt op de duinen van de marke Borken heeft hij een goed uitzicht over het Hudewald. Het is stil, alleen de nachtegalen kwinkeleren alsof het voorjaar net begonnen is. Als apotheker kon hij vandaag zijn voorjaarsoogst binnenhalen. Valeriaan, ereprijs en muurpeper, roze, blauw en geel kunnen vanmiddag verwerkt worden tot tincturen. Sleedoorn en Meidoorn beginnen zoveel vrucht te dragen dat hij een deel van de opbrengst kan verkopen aan apothekers in Meppen en Haselühne......
Borkener Paradis
Plots worden zijn dagdromen wreed verstuurd door twee jonge merries van de landheer.  Briesend en bruisend zoeken ze verkoeling in de Ems.
                           
KNNV Groningen, excursie Borkener Paradis
                                                               
11 juni 2011: Waar eens Joachim von Versen zat lopen nu elf leden van de Groningse KNNV afdeling door het unieke Hudewald van het Borkener Paradis (Versen, westelijk van Meppen). Het landschap lijkt niet veranderd, er wordt nog begraasd en sporen van de moderne beschaving zijn beperkt tot wat verkeerslawaai. Als het hek zich achter ons sluit waaiert het rivierduinlandschap breed uit. Knoestige eiken kronen de hoogste toppen. Hier en daar is het duinzand opengetrapt door de paarden en krijgen, in Nederland, zeldzame planten als Aarereprijs, Overblijvende Hardbloem en Kaal Breukkruid kans om te kiemen.
Overblijvende Hardbloem
Op paardenmest pronkt de Grote Speldenprikzwam. Een Wespendief draait grote kringen over het gebied, al snel gevolgd door een Rode Wouw. Nachtegalen, Matkop- en Glanskopmezen, Tuinfluiters en Gekraagde Roodstaarten zingen in het dichte struikgewas. Zwarte specht en Grote bonte specht maken gebruik van opstaand dood hout.


Grote Speldenprikzwam
Lange Ereprijs
Het Borkener Paradis is  sinds 1937 staatsnatuurreservaat en slechts 33,5 hectare groot. Toch groeien er ruim 230 soorten plantenin een halfopen, en af en toe wat parkachtig, boslandschap. Bewaard gebleven dankzij de geïsoleerde ligging in een meander van de Ems, op de rand van veen en de Noordduitse laagvlakte. Een uniek gebied op nog geen twintig kilometer van de Nederlandse grens.   
Borkener Paradis, Meppen
                                 

2 opmerkingen:

 1. Heel mooi geschreven. Wilde nog iets vragen over een determinatie maar dat komt later wel. Hier heb ik trouwens wat waarnemingen neergezet: http://germany.observado.org/gebied/view/33796?g=0&from=2011-05-11&to=2011-06-11&sp=0&z=0&u=0&g=0&z=1&from=2000-05-11&to=2011-06-11&u=0

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Kees,

  Leuk om op jouw blog over dit gebied te lezen.
  Ik ben hier jaren geleden samen met mijn beste vriend ooit naar toe gefietst (vanaf Roswinkel) als scholieren. Een bijzonder gebied, waar mijn vriend later als student bos- en natuurbeheer ook geregeld op terug greep.

  Groeten Bas Hollander

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...