maandag 13 juni 2011

Veelkleurig "Oranje"

Diependal, Oranje
"Welkom op de Drentsche Hooglanden". Een veelbelovende slogan op de plaatsnaambordjes van de gemeente Midden-Drenthe begeleidt de route naar "Oranje". Tot in de jaren zestig een bloeiende aardappelmeelfabriek, nu al decennia bekend als Speelstad Oranje. Direct ten westen van de voormalige fabriek leidt een smalle weg het vroegere veengebied in. Hier lagen de bassins waar het spoelwater van de aardappels kon bezinken. Voedselrijk en met een regelmatig wisselende waterstand was het toen al een, grotendeels afgesloten, toplocatie voor vogelaars. Na de sluiting van de fabriek heeft Drents Landschap het gebied, samen met het Hijkerveld, in beheer genomen. Met een dynamisch waterbeheer heeft het gebied zich ontwikkeld tot een veelkleurig vogelparadijs. Vanuit de, alleen te voet, en deels ondergronds, bereikbare, vogelhut is het volledige spectrum te bewonderen.
Wilde Zwaan

Zwart staat voor een zwarte ruiter, in broedkleed rondstappend en af en toe wat dommelend op de zandplaat van de grote plas.

Wit is de kleur van de zwanen. Niet alleen een paartje knobbelzwanen maar zelfs een Wilde Zwaan heeft besloten hier een rustig onderkomen te vinden. De gele kleurring om de linkerpoot blijft onder water zodat niet duidelijk wordt waar de statige vogel geringd is.

Een Bruine kiekendief geeft de nodige onrust bij de, ook hier aanwezige, Nijlganzen. Al te ondernemende jongen worden teruggehaald en de ouders laten duidelijk blijken dat zij niets te bieden hebben voor deze roofvogel.
Bruine Kiekendief

Topattractie zijn al jaren de Roodhalsfuten. Twee Rotterdamse vogelfotografen delen vanmorgen de hut met ons een gaan met duizenden megabites aan fotomateriaal terug naar huis. In voorgaande jaren zagen we vaak vier soorten futen tegelijk, vandaag blijft het beperkt tot de gewone Fuut en meerdere paren Roodhalsfuten. Met en zonder jongen duikend naar voedsel in het donkere water van de plassen.

Terwijl we op een drooggevallen slikplaat het rondrennen van een Kleine Plevier volgen verschijnt er plotseling een Blauwborst. Af en toe op lange pootjes een spurt nemend en dan weer als een parmantige Roodborst rondkijkend. Helaas blijft de afstand tot de hut zo groot dat zelfs met een 500 mm telelens er geen beeldvullend beeld ontstaat.
Teruglopend nemen we afscheid van veelkleurig "Oranje" met Geelgors en Gele Kwikstaart in de akkerranden. We hebben opnieuw geconstateerd dat ook vogelaars in "De Drentsche Hooglanden" bijzonder welkom zijn.
Ingang vogelkijkhut "Oranje"
Oranje, Vogelkijkhut Diependal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...