donderdag 25 augustus 2011

Dorst in het vliegenrijk

Keizersvlieg, Lucilia caesar
Vliegen zijn er in duizenden soorten en maten. Van vreedzame bestuivers tot bloeddorstige parasieten. Allen zijn het grote drinkers, tanden ontbreken en hun voedsel moeten ze door een "rietje' opzuigen. Sommige zwart zoals onze huisvlieg, andere bont gekleurd zoals vele zweefvliegen. Op veel sympathie behoeven ze niet te rekenen en de vliegenmepper is vaak binnen handbereik. En dat is ook best te verdedigen als het gaat om Regendazen die een wandeling letterlijk tot een kwelling kunnen maken. Maar kijk ze eens recht aan en je bent verkocht. Reflecterend en iridiserend lijken hun ogen op een bijna absurdistisch schilderij. De vrouwtjes hebben bloed van zoogdieren nodig om hun eieren te kunnen laten ontwikkelen.
Regendaas, Haematopa pluvialis

Voor vleesvliegen als de Keizersvlieg is het niet nodig dat het bloed nog stroomt. Vocht uit dode dieren of mest is hun lievelingsdrank.

Roofvliegen zijn hun gehele volwassen leven afhankelijk van lichaamssappen. Niet van ons maar van allerlei insecten. Er zijn zelfs soorten waarbij het mannetje met een smakelijke prooi de dames proberen te verleiden. Vanaf een uitkijkpost speuren ze met hun facetogen de omgeving rond en alles wat van een passend formaat is wordt bliksemsnel gegrepen.
Roofvlieg met lieveheersbeestje

Wolzwevers en  Blaaskopvliegen zijn echte specialisten. Voor hun larven hebben ze levende hommels, bijen of sprinkhanen nodig. Terwijl deze nietsvermoedend een bloem bezoeken krijgen ze een eitje op hun achterlijf geplakt. Uitkomende larfjes kruipen naar binnen en als dank voor het aangenaam verpozen eten ze hun gastheer op. De wolzwever Exoprosopa capucina gaat nog verder, het is een  superparasiet op sluipwespenlarven in rupsen van Dennenuilen.

Wolzwever,Exoprosopa capucina
Blaaskopvlieg, Sicus ferrugineus

Zweefvliegen hebben geen dierlijk vocht nodig. Een dagelijks slok nectar geeft voldoende energie om als een kolibrie rond bloemen te kunnen snorren. Velen lijken op wespen of zelfs harige hommels maar dit is slechts een loos gebaar. Vogels worden gefopt maar ze kunnen niet steken.
Pendelzweefvlieg, Helophilus pendulus
Dorst in het vliegenrijk. Als we de vliegenmepper eens laten liggen blijkt elke vlieg weer anders. Groot of klein, bont of monotoon gekleurd, het zijn allemaal drinkebroers met een eigen drankenlijst in het grote natuurcafé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...