|
Pluimvoetbij |
In mijn blog schreef ik al eerder over solitaire bijen. Een naam die altijd doet denken aan "Alleen op de Wereld" van Hector Malot. Remi die zonder ouders en vriendjes op stap gaat in de boze wereld. Solitair is eenzaam zijn als het gaat om de woning die niet gedeeld wordt met duizenden soortgenoten zoals bij de Honingbij. "Alleen" zijn deze bijen echter zeker niet. Vanaf maart tot ver in de zomer zijn op allerlei plaatsen solitaire bijen te zien die juist als groep lijken te opereren. Makkelijk om een partner te vinden maar ook om het minder vriendelijke lieden juist moeilijk te maken.
|
Heidezijdebij, mannetje |
Op de paarse vlakten van Drenthe en de Veluwe zijn leuke voorbeelden te vinden van deze samenwerking. Pluimvoetbijen vallen door hun grootte het meest op maar Heidezijdebijen zijn in aantal veel meer aanwezig. Beide zijn het echte koloniebroeders die elk steil kantje weten te gebruiken. En als dat al bezet is wordt er gewoon een onderaardse gang in een zandpad aangelegd. Als vele solitaire bijen verzamelen ze beide stuifmeel. Mevrouw Pluimvoetbij heeft daarvoor een gele stoffer aan haar achterpoten. De dames Zijdebij hebben dit niet en kunnen dus ook veel minder stuifmeel aan hun pootjes meenemen. Zij bieden echter wel een extraatje aan het huisje
|
Heideviltbij |
van hun nageslacht. De ingang van de woning wordt bekleed met een als zijde glanzende substantie. Of dit echt helpt tegen piraten is maar de vraag. Want waar Heidezijdebijen zijn is ook de Heideviltbij vaak dichtbij. Een echte koekoek die er niet voor terug schrikt de woning van anderen binnen te brengen. Haar ei komt net iets eerder uit en eet letterlijk de gehele mondvoorraad van de zijdebijen op.
|
Kleine roetbij, mannetje |
Heel anders van kleur en uiterlijk is de Kleine Roetbij. Net als de Pluimvoetbij meestal te vinden op gele composieten maar zijn gedrag is totaal anders. Geen gebezem met een stoffer maar gewoon onderdompelen in het stuifmeel. Een gele Roetbij is dus een toonbeeld van ijver. Mannetjes van de Kleine Roetbij lijken er zelfs prinsheerlijk bij te gaan liggen. Ze weten dat de dames toch wel langskomen.
Eenzaam maar niet alleen. Het leven van solitaire bijen blijft boeien. Voor meer informatie zie
Nederlandse bijen of mijn blog
Bijzondere behuizing in Haren.
Reacties
Een reactie posten