vrijdag 19 augustus 2011

Gesignaleerd: kamelen, beren en hyena's!

Kameel
Lynx en wolf in Nederland. Een ontsnapte poema op de Veluwe. Prachtige krantenkoppen in komkommertijd. En dat terwijl we in de afgelopen eeuwen ons uiterste best hebben gedaan om niet alleen grote roofdieren maar ook alles wat maar enigszins imposant was  af te schieten of buiten de deur te houden.

Helaas, het is niet gelukt. Afgelopen zomer zijn ze weer overal gesignaleerd. Ook rond Haren en Paterswolde hebben ze vaste voet onder de grond gekregen. Beren, hyena's, tijgers en zelfs kamelen hebben we in onze achtertuin gekregen. Hoewel gekregen? Verborgen door het nachtelijk duister waren ze er altijd al, ongezien en ongestoord grazend en jagend.
Voorzichtig zijn ze te benaderen. En dan blijken ze niet voorzien van machtige klauwen of een stevig gebit. Het zijn zelfs, in tegenstelling tot hun naamgenoten, geen zoogdieren maar insecten. Kamelen, beren en hyena's zijn nachtvlinders die als rups in uiterlijk of gedrag op deze dieren lijken. Een kameel, bijvoorbeeld, heeft als rups twee bulten op zijn lijf. Niet bedoeld om water op te slaan maar wel om vogels in verwarring te brengen. Wat is nu de kop? Het lijkt wel Russische roulette, slechts op één plaats is het raak. Zo niet? Helaas voor de mees laat de rups zich dan snel vallen. Beren hebben als rups een stevige vacht. Met enige fantasie zou je hier de wintervacht van een majestueuze Grizzley in kunnen zien. Hyena's hebben als rups niets van hun hooggeschouderde en vraatzuchtige vrienden in Afrika. Maar let eens op hun gedrag. Ze eten niet alleen eikenblad maar als het even kan ook hun soortgenoten. Kannibalengedrag bij rupsen, vreemder kan het bijna niet.
Grote Beer
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...