donderdag 25 augustus 2011

Groene Parel Haren, nu al in het zilver

Haren doet stevig mee in de wedstrijd om de titel "Leukste Dorp van Groningen". En dat zullen we weten ook, zelfs de groene kroonjuwelen van Haren gaan er voor. Vanmiddag werd zelfs een voorsprong op de uitslag genomen: een zilveren, gevleugelde guirlande spreidde zich uit over de Onnerpolder. Zou deze voorspelling uitkomen en Haren op de tweede plaats eindigen? We weten het in september.
Grote Zilverreiger, Onnerpolder
Zeker negen, maar mogelijk nog veel meer, Grote Zilverreigers zetten Haren in het zilver. In de trektijd is het ook voor hen noodzakelijk om de beste plaatsen op te zoeken. En wat is er beter dan de groene poldergordel om Haren heen? Kikkers, jonge muizen en grote insecten zijn er in overvloed. Rond stappend, alleen of in paren, lijken ze toch wat bedachtzamer dan de net iets grotere Ooievaars. Zeker zijn ze kieskeuriger, er wordt niet willekeurig gemaaid en gehapt. En, ondanks de af en toe wat slordig opwaaiende vleugelveren, ze zijn eleganter. Hun gele snavel als een sieraad hoog in de lucht gestoken lopen ze als balletdansers door het groene gras.
Goudplevier
Deze mogelijke voorbode van de uitslag wordt binnenkort opgevolgd door het Goud!. Helaas pas na afloop van de grote wedstrijd maar in de winter wordt de waarde van de Onnerpolder nogmaals onderstreept door de komst van Goudplevieren. Altijd samen met hun vrienden, de Kieviten. Waar Zilverreigers al van honderd meter afstand zichtbaar zijn is het bij Goudplevieren toch vooral zoeken en luisteren.

De groene parel Haren, nu in zilver, straks in goud gevat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...