zondag 28 augustus 2011

Lauwersmeer, natuurschoon in augustus

Lauwersmeer
Donkere luchten ontladen zich boven het Lauwersmeer. Donderslagen en stortbuien geselen het landschap. Maar tussendoor schijnt de zon en dan blijkt het gebied van land en water zich ook in augustus weer te openbaren als een levend natuurmuseum.

Lepelaars en paarden
Groepen jonge lepelaars, pas geringd met glanzend geel en blauw, komen vanaf Schiermonnikoog naar het Jaap Deensgat om zich barstens vol te eten met Tiendoornige Stekelbaarsjes. Ze hebben het hard nodig voor hun lange vlucht naar de Spaanse moerassen en vandaar naar de West-Afrikaanse overwinteringsgebieden. Hoeveel zullen het overleven? Welke van deze veelvoud aan ringen zullen ooit weer teruggemeld worden?

Watersnip
Terwijl het blinkend wit verschillende telescopen trekt gebeurt er van alles vlak onder de vogelkijkhut. Jonge Gele Kwikstaarten proberen tevergeefs de aandacht van oudere vogels te trekken. Ze zullen nu echt voor zich zelf moeten zorgen. Maar dan gebeurt het. Lang gesnavelde, bonte getekende vogels lijken als uit het niets te verschijnen. De goede schutkleur van vele Watersnippen maakt dat ze ongemerkt tot onder de neus van vogelaars kunnen rondscharrelen. Augustus is de maand dat grote groepen van deze vogels het Lauwersmeer als laatste stopplaats voor de grote trek nog even aandoen.

Bitterling
Nu toch het oog naar de grond gericht is blijkt dat in augustus het bloemenfeest nog lang niet afgelopen is. Guirlandes van Parnassia begeleiden het pad naar de Jaap Deens vogelhut. Nog meer spektakel is te vinden in de orchideeënweiden. Terwijl de Rietorchis en de Moeraswespenorchis al uitgebloeid zijn opent juist nu een uiterst zeldzame plant zijn gele bloemen. Op blauwgroen aangelopen stengels staat er Bitterling te pronken. Een aanwinst voor het Lauwersmeer van het afgelopen decennium. Passend bij een milieu met kalkrijk schelpenzand kenden we de soort vroeger bijna alleen van het Voorne's Duin. Eerst voorzichtig bij de hoge voetgangersbrug en nu al op meerdere weides te vinden.

Zwartwordende Wasplaat
Lager bij de grond kondigt de herfst zich aan. De eerste stuifzwammen en gordijnzwammen zijn al massaal aanwezig. Veel opvaller is echter de Zwartwordende Wasplaat tussen het gras. Een teer, oranjerood zwammetje met brede plaatjes. Zodra de sporen rijp zijn verkleurt de paddestoel naar een onaantrekkelijk zwart.

Lauwersweer, in elke maand weer anders.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...