zondag 21 augustus 2011

Miniaturen op het Eexterveld

Eexterveld
Op 26 mei werd de verrekijker gericht op het Eexterveld als een levend landschap, vandaag is de loupe nodig voor miniaturen in dit unieke natuurreservaat tussen het Drentsche Anloo en Anderen. Waar ploeg en eg in de jaren zestig knarsend tot stilstand kwamen ligt nu de botanische schatkamer van het "Olde Landschap". Blauwe knoop, Kattenstaart, Klokjesgentiaan en Struikheide proberen de bezoeker te verleiden om eens in de oranje wandelroute te volgen. Niet voor zich zelf maar voor hun buren die te klein zijn om op te vallen.

Klein Glidkruid
De grootste woont op de natste plekken. Klein Glidkruid is familie van o.a. de bekende Dovenetels en gedijd hier prima op op een ondoorlatende keileemlaag. Gestamp en gespetter van koeien is geen enkele probleem. Zaden worden zo verspreid en er ontstaan nieuwe, modderige, plekken waar ze kunnen ontkiemen.

Dwergbloem
Dwergvlas
Voor de echte miniaturen moeten we het iets hogerop gaan zoeken. In augustus zijn Dwergvlas en Dwergbloem vrijwel uitgebloeid maar dankzij hun vruchtjes nog steeds te vinden. Klein Glidkruid is met tien centimer een reus naast deze plantjes. Vijftien tot twintig millimeter is genoeg voor ze. Takjes, blaadjes, bloempjes en zaden, alles is aanwezig maar zonder loupe nauwelijks te zien.

Draadgentiaan
Tussen deze twee dwergjes staan grote aantallen , geel getopte sprietjes. Meestal nog veel kleiner maar hier en daar zelfs enkele millimeters langer. Goed kijkend lijken het nog steeds lucifers van lilliputters. Het zijn Draadgentianen! Uiterst zeldzaam en de ontdekking van deze miniatuur door de gebroeders Hospers staat geboekstaafd onder het kopje `Unieke Waarnemingen`. De bloempjes gaan nauwelijks open en dan ook nog midden op de dag als de zon schijnt.

Eexterveld, onderdeel van het Nationaal Beek en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Niet alleen een levend landschap maar ook een floristisch paradijs voor fijnproevers.
KNNV Groningen op zoek naar miniaturen in het EexterveldGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...