zondag 21 augustus 2011

Oernatuur op de kwelder van Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, kwelder
In de verte lokt het Willemsduin. Eens het laatste duin van Schiermonnikoog en eindpunt van de kwelder, nu voorbij gestreefd door stuivend zand en een wandelend eiland. Na de broedtijd is het nog steeds het verste punt voor een dagje Schier, nog verder betekent dat de laatste boot mogelijk niet meer gehaald wordt.

Schiermonnikoog, Willemsduin
Deze natte zomer laat goed zien dat de natuur van Schiermonnikoog zich niet in een harnas van paadjes laat persen. Regenwater heeft paden verbouwd tot nieuwe slenken. Waar eens vaste grond lag verschijnen verraderlijk diepe prielen en kreken. Riet en zeekraal staan naast elkaar om aan te geven dat het gevecht tussen zoet en zout water nog lang niet gestreden is. De mens als bezoeker is hier letterlijk gast in oernatuur. Een landschap getekend in eenvoudige kleuren en open tot aan de horizon. Iedereen is het er over eens dat het gebied van een ongekende schoonheid is. Tegelijk is het ook een weerbarstig gebied. We zijn zo verwend in deze aangeharkte maatschappij dat bij velen de moed in de schoenen zinkt als ze voor de uitdaging staan om zo het Willemsduin te bereiken.

Goudknopje
Landschap en vegetatie zijn echter uitstekende wegwijzers. Zeekraal en Riet moet gemeden worden maar pollen Zeerus of velden met het grijze Zeealsem zijn natuurlijke stapstenen. Paarse Zeeaster is wel te vertrouwen maar het gele, en exotische, Goudknopje niet. Brede slenken vormen onneembare barrières met een stinkende modderbodem. Volg echter de oever richting het duin en je komt bij een versmalling. Koers op de doorbraak van de Stuifdijk en volg het verlengde Waterstaatspad tot aan paal 13, vervolgens recht de duinen oversteken en het machtige Willemsduin ligt aan je voeten.

Teunisbloem

Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse worden traditioneel gladiolen aangeboden. Het Schierse Willemsduin laat juist nu elke finalist genieten van geurende, gele Teunisbloemen. Samen met het onvergetelijke landschap, de geluiden van Kleine Mantelmeeuw en Graspieper en de geur van het zilte water biedt het een herinnering aan de oernatuur van een prachtig eiland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...