zaterdag 13 augustus 2011

Uitverkoop op het Balloërveld!

Struikheide
Parkeer de auto aan de noordkant van het Balloërveld en je ruikt het direct: het is uitverkoop! Zoet, een beetje honingachtig en niet te weerstaan. En omdat het om ruilhandel gaat is het onvoorstelbaar druk. Duizenden, zo niet honderdduizenden geïnteresseerden haasten zich naar dit gebied alsof er te weinig voor iedereen zou zijn. Letterlijk laagvliegend, zonder enig acht te slaan op verkeersregels in de lucht of op de grond storten ze zich op de uitgestalde waren. De keus is beperkt, net als in vroegere Sovjet winkels bepaald het Balloërveld wat er verkocht wordt: heidenectar en voor de fijnproevers nog wat stuifmeel.

Voor ons, tweebenige wezens, is het alleen maar genieten van kleur en geur. Wij moeten wachten tot de nijvere werkers de grondstoffen van het veld verwerkt hebben tot pure heidehoning. Maar ga eens zitten en verbaas je over de gigantische drukte rond de lichtpaarse bloemen. Het is maar eenmaal per jaar uitverkoop en nu moet je er bij zijn.

HoningbijAlles overheersend is de zoemtoon van tienduizenden honingbijen. Laag invliegend en zich geen tijd gunnend om rustig bloem voor bloem af te werken. Er is dan ook meer voor hun te halen dan alleen nectar. Heidestuifmeel verdwijnt met grote hoeveelheden richting het nest. Brood voor het hongerige kroost. Aardhommels en steenhommels weten ook wel raad met de buisvormige bloemen. Even de tong er in en lebberen maar.

Goudwesp
Voor zweefvliegen, blaaskopvliegen en allerlei andere bijen en wespen is de nectarpot letterlijk niet
bereikbaar. Platte bloemen van de gele composieten of witte Peen leveren een mooi landingsplatform en tegelijkertijd een goede uitkijkpost voor concurrenten en belagers.

Heidepistoolmot
Op deze, grotendeels bewolkte, dag ontbreekt de aristocratie. Een enkele gracieuze vlinder probeert het toch, een dame Heideblauwtje, een enkele Distelvlinders en Kleine Vuurvlinders en zelfs nog een Dagpauwoog. Maar ook hier is het zaak eens door de knieën te gaan. De Heidepistoolmot trekt zich niets aan van het sombere weer. Met een spanwijdte van 9 tot 13 mm fladdertje het motje, uitgerust met zijn vreemd uitgegroeide monddelen, over de heidestruiken. Ongezien door de meeste passanten maar nadrukkelijk aanwezig.

De uitverkoop op het Balloërveld duurt nog enkele weken maar kan met een kleine weersverbetering ook zo afgelopen zijn. Wees er snel bij, daarna duurt het weer elf maanden voor de volgende Super Sale.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...