maandag 8 augustus 2011

Wallis, Val d'Hérens - deel 2, Gletsjers

Arolla, gletsjer
Val d'Hérens is feitelijk een honderden meters diep litteken van een machtige en ijzige greep in de stenen aardkorst. Verstilde getuige van een wereld gevat in ijs. Nu, tienduizenden jaren later in een opgewarmde wereld  is de ijskap teruggetrokken in de hoogste en zuidelijkste punten van het dertig kilometer lange dal. Boven Arolla en Les Haudères zijn de laatste gletsjers niet meer dan schimmen uit het verleden. Jaarlijks verder afsmeltend maar nog steeds aanwezig.
Euseigne, Morenepuin
Hoe het was is moeilijk voor te stellen. Tientallen meters dik morenepuin bij Euseigne tonen de kracht van de enorme ijsmassa die het dal gemaakt heeft tot wat het nu is. Als een molensteen vermaalde het ijs alles wat ook maar enige tegenstand kon bieden. Enorme rotsblokken rolden vanaf de uitgeholde hellingen naar beneden en werden bovenop het ijs kilometers meegesleept. Nadat Europa zich bevrijd had van haar ijsdeken bleven puin en stenen achter.Wind en regen kregen vervolgens vat op deze afzettingen en creëerden een dwarsdoorsnede door deze restanten.

Ruim 50.000 jaar later zijn de gletsjers vele malen kleiner. Maar sta eens stil voor een gletsjermond, luister naar het geraas van vallend gesteente en het brullen van de ongetemde gletsjerbeek. Hier wordt gewerkt aan het verder uitslijpen van deze bijzondere vallei. Mochten de gletsjers eens helemaal verdwenen zijn, dan is Val d'Hérens zeker meters langer.
Ferpècle, gletsjer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...