dinsdag 9 augustus 2011

Wallis, Val d'Hérens - deel 4, Rotskruiper

Rotskruiper
Onder het wakend oog van een blauw Mariabeeld zit een bonte verzameling, oudere en jongere, leden van de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) bijna devoot naar boven te staren. Roerloos, verrekijker of camera in de aanslag wachtend op wat komen gaat. Als achtergrond decor ligt bijna 300 meter lager de gletsjer van Arolla. En dan klinkt er een schel "tsie" (klik op dit woord en dan het groene pijltje onder "chant" om even mee te luisteren) en de voorstelling gaat beginnen: de Rotskruipershow!

Mariabeeldje boven Arolla bij nest Rotskruiper
De Rotskruiper leeft in de zomer boven de boomgrens en is ondanks zijn opvallend rood-zwarte verenpak bijzonder lastig te vinden. In Nederland wordt soms een dwaalgast gesignaleerd, de laatste bezocht in 2010 de Pietersberg bij Maastricht. Door langs steile rotswanden te klauteren worden allerlei insecten als voedsel gevonden. Een eenvoudige rotsspleet of richel is voldoende om zijn jongen groot te brengen.

Twee weken intensief zoeken heeft in het Val d'Hèrens slechts één paar Rotskruipers opgeleverd. Een nest met twee jongen werd op geluid gevonden boven het pad naar de Cabane de Berthol. Vanaf de lage gletsjer van Arolla gaat er een goed aangegeven pad naar deze berghut. Snel stijgend komt het pad bij een betonnen rand en een bassin voor het opvangen van water. Samen met het Mariabeeld is de plek gemakkelijk terug te vinden. Het nest zat op een steile klif en kon alleen met verrekijker en telescoop goed waargenomen worden. Na het uitvliegen van de twee jongen zijn Rotskruipers niet meer gebonden aan deze locatie en zullen de wijde omgeving afstruinen op zoek naar geschikt voedsel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...