dinsdag 9 augustus 2011

Wallis, Val d'Hérens - deel 5, Alpenmarmotten

Alpenmarmot, Arolla
Vanaf de camping in Arolla is een groot deel van de dag een schel gefluit te horen. Altijd ergens op de bergweiden boven het dorp maar met de verrekijker niet te lokaliseren. Het zijn Alpenmarmotten, grote knaagdieren zo groot als een bever en onvergelijkbaar met onze huiscavia's.

Voor de VVV in Arolla zijn Alpenmarmotten hèt symbool voor alpennatuur. Op woensdagochtenden worden in het zomerseizoen vroege ochtendwandelingen aangeboden om kennis te maken met deze bijzondere bewoners van het Val d'Hèrens. Meerdere familiegroepen bewonen de weiden boven het bos. Ondanks hun roep blijkt het toch lastig om ze terug te vinden. Rustig zitten en rondkijken blijkt ook nu weer effectief. Een volwassen marmot steekt de weide over. Zwaaiend met zijn staart geeft hij aan dat de kust veilig is. En dan verschijnen ook jongere dieren. Soms niet verder dan de rand van het hol want we blijken toch wel erg dicht bij de veilige thuishaven neergestreken te zijn. Na een voorzichtig terugtrekkende beweging blijkt het veilig genoeg voor een groter jong om op bezoek te gaan bij de buren. Van pol tot pol en dan weer snel over een open plek rennen.

Steenarend, Arolla
Alpenmarmotten hebben een zwaar leven. In de korte groeiperiode van gras en kruiden moeten ze hun jongen groot brengen en ook nog voortdurend op hun hoede zijn voor Steenarenden. Meerdere van deze machtige roofvogels hangen elke dag in de lucht voor hun dagelijkse marmot. In de lange koude winter moeten ze vooral teren op hun vetreserve en een kleine voorraad hooi. Gelukkig overleven er elk jaar weer voldoende dieren om nieuwe bezoekers van het prachtige Val d'Hèrens te laten genieten van Alpenmarmotten.
Alpenmarmot, Arolla


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...