dinsdag 9 augustus 2011

Wallis, Val d'Hérens - deel 6,Vlinders

Morgenrood
Boven de 1800 meter wordt de beweiding in het Val d'Hèrens steeds minder en daarmee de vegetatie steeds gevarieerder. Voor tientallen vlindersoorten betekent dit een gedekte tafel. Groen voor de rups en nectar voor de volwassen dieren is er in overvloed aanwezig. Ga maar eens mee naar de weiden boven Lana (net westelijk van Evolène). De stoeltjeslift brengt de vlinderaar naar 2900 meter en dan kan er op bijna gelijke hoogte een prachtige "balkonwandeling" gemaakt worden. Eind juli / begin augustus vliegt de Zwarte Apollo maar laten we ons beperken tot de algemenere soorten.
Morgenrood is door zijn oogverblindend oranje kleur mogelijk de meest opvallende vlinder. Het is een soort vuurvlinder die als rups van allerlei zuringsoorten leeft.
Zwitserse Glanserebia
Het meest talrijk zijn echter de vele Erebia soorten. Deze Zandoogjes zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden, alleen de Zwitserse Glanserebia met zijn blauw iridiserende vleugels springt er echt uit.
Tweekleurige parelmoervlinder
Bijna even lastig zijn de Parelmoervlinders. Allemaal met veel oranje op de bovenkant en een vlekkenpatroon op de onderzijde. Deze Tweekleurige Parelmoervlinder onderscheidt zich door afwisselend oranje en witte banden op de onderkant van de achtervleugel.
Klaverblauwtje
Het Klaverblauwtje leeft als rups op allerlei vlinderbloemige planten. Het mannetje is diepblauw van boven en grijs met enkele zwarte stippels op de onderzijde.
Westelijk Spikkeldikkopje
Dikkopjes zijn kleine, gedrongen vlinders.  Een aantal soorten zijn min of meer oranje gekleurd, een tweede groep, zoals het hier afgebeelde Westelijk Spikkeldikkopje, is uitgevoerd in zwart en wit.
Purpermot
Zodra het wat warmer wordt worden verschillende Sint-Jansvlinder soorten actief. Deze Purpermot  werd gefotografeerd op Grote Muggenorchis.

Dit is slechts een kleine selectie van de meer dan vijftig soorten die overdag gezien kunnen worden op deze alpenweide. 's Nachts zijn er weer andere vlinders actief en om daar een beeld van te krijgen is een bezoek aan de lampen van bijvoorbeeld de camping in Arolla voldoende.
Blokspanner


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...