|
Walstropijlstaart (foto Willem Kolvoort) |
Terwijl de thermometer met moeite naar de twintig graden kruipt, en de regen met bakken tegelijk naar beneden blijft komen, wordt ons land bezocht door zuidelijke gasten. Geen economische vluchtelingen uit Griekenland maar bont gekleurde fladderaars. Zoals bijna elk jaar zoemen ook nu weer kolibrievlinders door Harense tuintjes. Zeer bijzonder is echter de Walstropijlstaart. Voor het eerst werd deze fraaie vlinder gemeld op 7 mei uit Hoogezand (zie de website van de
Vlinderwerkgroep KNNV Groningen / KNNV Oost-Groningen). daarna kwamen enkele meldingen uit
Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland. Maar vooral de Provincie Groningen blijkt in trek, Winneweer, Lauwersmeer en op 1 augustus zelfs de Papiermolen in de stad Groningen. Willem Kolvoort, illustrator, beeldend kunstenaar en vlinderaar, maakte daar de bijgeplaatste foto.
Walstropijlstaarten zijn in heel Nederland zeer zeldzaam maar in sommige jaren worden grotere aantallen gemeld (zoals in 1969 en 2003). De vlinder overwintert als pop en is niet in staat onze natte winters te overleven. Wat de massale trek naar het, nu natte, noorden veroorzaakt is onbekend. Bij de eerste waarnemingen in mei kan nog gedacht worden aan de extreem warme aprilmaand. De rups die op 2 juli in het Noord-Hollands Duinreservaat gevonden werd zal zeker afstammen van deze groep vlinders. Dat er nu echter nog steeds (nieuwe) vlinders gemeld worden is toch onverwacht. De wind is overwegend westelijk en vanaf juli bereiken de temperaturen slechts zelden zomerse waarden.
|
Wilgenroosje |
Walstropijlstaarten leven als rups niet alleen van Walstro maar ook van Wilgenroosje. Het zijn nachtvlinders die vanaf de schemering op de wieken gaan. Ondanks hun grootte (spanwijdte iets meer dan 8 centimeter) leven ze krap twaalf maanden. Eind april kruipen de vlinders uit de pophuid, paren en leggen eitjes. Na enkele weken zit hun taak er op en neemt de volgende generatie het over. De rupsen groeien in de zomer uit, verpoppen in de herfst en overwinteren tot het hun beurt is om op de vleugels te gaan. Of ze dan opnieuw Nederland, en zelfs Groningen, bereiken blijft onzeker.
Dank voor het mooi verborgen antwoord op mijn vraag over de kolibrievlinder.
BeantwoordenVerwijderenWaltroppijlstaartrups aangetroffen te De Cocksdorp duinen Texel en d,g.g aan C. Maas te Den Burg
BeantwoordenVerwijderenGr. H.Leyen