zondag 18 september 2011

Appelscha, bekers, schotels en oren

Hazenoor, Appelscha
Appelscha, toeristenoord bij uitstek en honden paradijs op zondag. Wandelen op en rond de Bosberg, hoogste top van Fryslân, wordt gemakkelijk gemaakt door wandelroutes. Bij terugkomst wordt de wandelaar schriftelijk gemaand toch even te verpozen bij het gelijknamige paviljoen.

Op een herfstige dag is de Bosberg ook domein van vreemdsoortige zwammen. Laag bij de grond en geen gewone verschijningen. Onder lijsterbessen ligt een hoop bleke schillen.Gerafeld, ingesneden en bijna bekervormig. Niet één maar een hele kolonie lijkt het wel. Het zijn Hazenoren. Nauw verwant aan de echte bekerzwammen hebben ook zij aan de bovenzijde een vruchtbaar vlies waar miljoenen sporen gevormd worden. Allen uitgestuurd met maar één doel: nieuwe Varkensoren planten.
Oranje Bekerzwam

Bekerzwammen als de Bruine en de Oranje Bekerzwammen kunnen in deze omgeving zeker ook verwacht worden. Langs een bospad en bij voorkeur op een open, voedselrijk plekje in het gras. Met hun leerachtig lijf zijn ze in staat om enige uitdroging te doorstaan maar na de eerste nachtvorst zullen ook zij verdwijnen.

Schotelkluifzwam
En dan een heel bijzonder exemplaar,
de Schotelkluifzwam! Grijs, glimmend van het overvloedige regenwater en lang gesteeld. Net een Bekerzwam op een steel. Tussen het gras lijkt het bijna een achteloos weggeworpen papiertje maar het is een vruchtlichaam van een paddenstoel. Een tweede exemplaar was al helemaal wit bepoederd van de sporen. Helaas zijn deze vastgeplakt door vocht maar anderen zijn inmiddels meegenomen op de wind.

Bekers, schotels en oren rond Appelscha. Het Drents-Friese Wold herbergt nog veel meer bijzondere zwammen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...