Doorgaan naar hoofdcontent

Diepholz, tienduizenden Kraanvogels


Kraanvogel

"Kru, Krö, Kru", overal klinkt het mysterieuze en zware geluid van één van de grootste vogels van Europa: de Kraanvogel. Grote vluchten grijze vogels komen in een scherp getekende V formatie aanvliegen, poten en snavels uitgestoken. Dan, als op afspraak, even bijsturen, de slagpennen naar beneden om te remmen, het landingsgestel gaat uit en ook zij sluiten zich aan bij 45.000 reeds aanwezige vogels.

Rustgebieden Scandinavische kraanvogels
De Diepholzer Moorniederung, noordoostelijk van Osnabrück,  staat sinds dertig jaar op de routebeschrijving van elke Scandinavische en Duitse Kraanvogel. De vogels zijn te groot om in één keer naar de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Noord-Afrika te kunnen vliegen en hebben rust- en voedselgebieden nodig om de lange reis te kunnen maken. Vanaf het eiland Rügen vliegen ze vanaf eind september naar het uitgestrekte hoogveengebied rond Diepholz en Rheden voor een lange herfstvakantie Eind oktober, begin november stijgen ze weer op voor de volgende etappe naar het Franse Lac du Dèr. Daarna zijn ze voldoende opgevet om de Middellandse Zee te kunnen bereiken. De voorjaarstrek is veel minder massaal, elk paar heeft haast om zo snel mogelijk terug te komen om het beste plekje voor een nest te vinden.

Rheedener Geestmoor
Het gebied tussen Diepholz en Sulingen bestaat uit vijftien hoogveengebieden met een gezamenlijk  oppervlak van 24.000 hectare. Vanaf de jaren tachtig is hier met succes het hoogveen opnieuw tot leven gewekt. Een hogere waterstand zonder instroom van vervuild water was de sleutel voor herstel van het gebied. Ontoegankelijk voor twee- en viervoeters ontstond een immens gebied waar Kraanvogels ongestoord de nacht konden doorbrengen. Even belangrijk zijn echter de omringende akkers. Oogstrestanten worden niet meteen ondergeploegd maar liggen als een gedekte tafel klaar voor bezoekende Kraanvogels. Als echte alleseters kunnen ze hier enorm van genieten. Een passerende muis, een vette larf of een wat verkleumde kikker verdwijnt met evenveel plezier in de grote snavels.

Kraanvogels boven de akkers van Rheeden
Bund uitzichttoren Rheedener Geestmoor













Het Rheedener Geestmoor en het Neustädter Moor zijn de grootste Kraanvogelhotels in dit gebied. De Duitse natuurbeschermings- organisatie Bund heeft er drie uitkijktorens opgesteld. Vooral aan het eind van de middag worden deze locaties bezocht door honderden mensen die komen genieten van de uit alle richtingen aanvliegende Kraanvogels. Op een veilige afstand van al deze belangstelling landen steeds meer vogels. De jonge, met hun bruine kop, duidelijk wat nieuwsgierig rondstappend, de oudere, met hun roodgevlekte, grijze kop, meteen op zoek naar de beste slaapplaats. Kraanvogels, in Japan symbool voor geluk, in het oude Griekenland een heilige vogel. Hier in Duitsland symbool van goed natuurbeheer waarmee aangetoond wordt dat er nog steeds ruimte is in ons overvolle cultuurlandschap voor deze prachtige vogel.

Reacties

  1. Beste Kees,
    Googelend over het web kwam ik je verhaal over de kraanvogels tegen. Afgelopen weekend waren we met 3 man in de Diepholzer Moorniederung. We hebben de indrukwekkende aantallen nog kersvers op het netvlies staan. Daarom zo leuk om je weblog- kraanvogelverhaal te lezen, met alle leuke details.
    Allerbeste groet, André Kommer (www.devogelaars.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Kees,

    Vandaag heb ik de gadget "Mijn lijst met blogs" aangemaakt en jouw Blog eraan toegevoegd. Hij is openbaar. Bovendien heb ik op mijn Blog een gastenboek opgenomen dat, denk ik, eenvoudiger is voor het plaatsen van een reactie.
    Allerbeste groet, André Kommer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Kees,

    Mooi uitgebreid verhaal. Moet er toch echt eens een keertje heen.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak