vrijdag 30 december 2011

Jaaroverzicht 2011


Het boek 2011 is gesloten, op tafel ligt de kalender van 2012 te wachten. Het was een jaar waarin op 26 februari  een verhaal werd toegevoegd aan bloggend Nederland. Een ander natuur- en reisblog zag het licht, geen fotoblog maar tekst en beeld gericht op natuur dichtbij of ver weg. Op 31 december staan er 147 afleveringen met 11.284 pageviews. Topper was, dankzij de internetsite van Haren de Krant, een bijdrage over een bijzonder natuurreservaatje aan de Waterhuizerweg in Haren: Groene kroonjuwelen, deel 3 (367 keer aangeklikt). Deze laatste aflevering is een hink-stap-sprong langs het alfabet van enkele blogs.

Rotsspringer
Antarctica, onderwerp voor het eerste blog waarbij kleine ijsbergjes op het Winschoterdiep herinneringen opriepen aan Paradise Bay (Antarctic Peninsula). En later nog eens terugkomend met o.a. een Pinguin album en een bijdrage over Albatrossen.

Bentheim gezien door loep en verrekijker, een bijzonder natuurgebied vlak over de Nederlands grens en toch zo anders.

Pluimvoetbij, Balloërveld
Citroenenfeest in Mensinge (Roden), een heerlijk voorjaars gebeuren waar je nu in de winter zeker weer naar uit kan kijken.

Diepholz, de kraanvogels mochten zich verheugen op een tweede plaats in de top 147 van deze blog. Het was zeker inspirerend voor de schrijver en hopelijk ook voor de lezer.

Eenzaam maar niet alleen op de wereld was een verhaal over solitaire bijen. Achtervolgd met een camera en vastgelegd tijdens voedsel zoeken voor hun volgende generatie.

Friesche Veen, van vuilnisbelt tot natuurparadijs, kort maar krachtig en hopelijk uitnodigend om er eens te gaan kijken.

Gasterse Duinen, in elk seizoen een interessant terrein maar 's winters toch verrassend anders. Groen en grijs, blijvend of tijdelijk als gast aanwezig.

Trompettakkorstmos
Haren, mijn groene dorp en bron van inspiratie voor tal van blogs waarbij o.a. de versierde bomen van Onnen er uitsprongen met een derde plaats. Maar H staat ook voor het Harener Weekblad, Haren de Krant en Haren FM die mijn blogs gebruikten voor een groen accent.

KNNV Groningen, vereniging voor veldbiologie met gevarieerde excursies Landschappen die uitnodigen tot historische bespiegelingen zoals het Borkener Paradis maar ook meer thematische uitstapjes waarvan de paddenstoelenexcursie Sappemeer een mooi voorbeeld is.

Leinewijk, nieuwe natuur bij het Zuidlaardermeer. Gerealiseerd voordat de erosie van ons Nederlandse natuurbeleid toe zou slaan.

Miniaturen op het Eexterveld betekende letterlijk met de neus op de grond, op zoek naar de kleinste plantjes in dit prachtige natuurreservaat

Olifantsspitsmuis, Duwisib, Namibië
Namibië, 28 blogs die vanaf de Nachtvlinders in de Salade tot Camp Ombonde onze natuurreis door dit prachtige land beschrijven. Met aandacht voor landschap, bloemen en uiteraard bijzondere dieren.

Olifant in muisformaat. Deze bizarre "Bush Elephant Shrew" was het bijzonderste dier voor de lens in 2011.


Huisspitsmuis, Schiermonnikoog
Polder Breebaart, vogelparadijs bij de Punt van Reide en gastvrij beheerd door het Groninger Landschap. Twee keer kwam dit onderwerp aan bod met o.a. bont gelabelde Lepelaars die zich helaas niet goed lieten fotograferen.

Ransuil, verrassend in een boom in Peize. Niet één maar vijf tegelijk.

Schiermonnikoog, drie keer figurerend als onderwerp voor mijn blog omdat het als thema aangeboden wordt door Natuurpresentaties. Minst aangename onderwerp voor de schrijver was Oernatuur op de Kwelder vanwege kwellende dazen.

Tropische weelde was het laatste blog van 2011, een impressie van het bijzondere oerwoud in Harendermolen.
Groene weide-uil
Vlinders, en dan met name nachtvlinders en hun rupsen, fladderden en liepen als een rode draad door vele afleveringen. Een website van de Vlinderstichting (Nachtvlindernacht) maakte er een mooie opsomming van.

Wallis was de tweede reisserie van 2011, zeven afleveringen van landschap tot een zeldzame Rotskruiper die onder Maria een nestplaats had gevonden.

Zeer zeldzame Walstropijlstaarten doken in de Provincie Groningen op. Mogelijk afgedwaald uit verre oorden wisten ze zelfs de Stad te bereiken.
Volgers, lezers en allen die gereageerd hebben op mijn blogs: dank. Vanaf 1 januari 2012 zijn weer nieuwe afleveringen te verwachten. Voor nu wens ik iedereen een goede jaarwisseling en een voorspoedig nieuwjaar.


8 opmerkingen:

 1. Dag Kees,
  Wat een prachtige impressie van 2011, ik zie uit naar je interessante berichten in het nieuwe jaar.
  Goede jaarwisseling!
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog maar net je blog ontdekt, ziet er veelbelovend uit!
  Ik ga je volgen.

  Alle goeds,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Kees, wat een leuke en originele reis door 2011!
  De combinatie van interessante informatie en de prettige schrijfstijl maken het steeds weer tot een genoegen om een bezoekje te brengen aan je weblog.
  Ik wens je alle goeds voor 2012 en wens ons allen nog veel blogjes van jouw hand!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn eerste bezoekje hier, jouw laatste 2011-post. Ik ben onder de indruk van wat ik hier zie! Nu eerst gauw opzoeken wat kwellende dazen zijn.

  Geluk in 2012!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Kees,

  Verreweg het mooiste 2011 overzichtsblog dat ik tot nu toe heb gezien. Fraai gemaakt en goed verzonnen.

  Ik wens je een goed jaar toe met fijne natuurmomenten.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Kees,

  Mooi overzicht hoor en ook jij de beste beste wensen voor 2012.

  Groet Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Kees,

  ook voor jou een heel mooi, gezond en fotogeniek 2012.

  Je overzicht is heel mooi, en het muisje is voor mij de favoriet.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Kees,
  Wat een origineel overzicht. Heel leuk gedaan.
  De beste wensen voor een prachtig (foto log-)jaar.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...