Doorgaan naar hoofdcontent

Jaaroverzicht 2011


Het boek 2011 is gesloten, op tafel ligt de kalender van 2012 te wachten. Het was een jaar waarin op 26 februari  een verhaal werd toegevoegd aan bloggend Nederland. Een ander natuur- en reisblog zag het licht, geen fotoblog maar tekst en beeld gericht op natuur dichtbij of ver weg. Op 31 december staan er 147 afleveringen met 11.284 pageviews. Topper was, dankzij de internetsite van Haren de Krant, een bijdrage over een bijzonder natuurreservaatje aan de Waterhuizerweg in Haren: Groene kroonjuwelen, deel 3 (367 keer aangeklikt). Deze laatste aflevering is een hink-stap-sprong langs het alfabet van enkele blogs.

Rotsspringer
Antarctica, onderwerp voor het eerste blog waarbij kleine ijsbergjes op het Winschoterdiep herinneringen opriepen aan Paradise Bay (Antarctic Peninsula). En later nog eens terugkomend met o.a. een Pinguin album en een bijdrage over Albatrossen.

Bentheim gezien door loep en verrekijker, een bijzonder natuurgebied vlak over de Nederlands grens en toch zo anders.

Pluimvoetbij, Balloërveld
Citroenenfeest in Mensinge (Roden), een heerlijk voorjaars gebeuren waar je nu in de winter zeker weer naar uit kan kijken.

Diepholz, de kraanvogels mochten zich verheugen op een tweede plaats in de top 147 van deze blog. Het was zeker inspirerend voor de schrijver en hopelijk ook voor de lezer.

Eenzaam maar niet alleen op de wereld was een verhaal over solitaire bijen. Achtervolgd met een camera en vastgelegd tijdens voedsel zoeken voor hun volgende generatie.

Friesche Veen, van vuilnisbelt tot natuurparadijs, kort maar krachtig en hopelijk uitnodigend om er eens te gaan kijken.

Gasterse Duinen, in elk seizoen een interessant terrein maar 's winters toch verrassend anders. Groen en grijs, blijvend of tijdelijk als gast aanwezig.

Trompettakkorstmos
Haren, mijn groene dorp en bron van inspiratie voor tal van blogs waarbij o.a. de versierde bomen van Onnen er uitsprongen met een derde plaats. Maar H staat ook voor het Harener Weekblad, Haren de Krant en Haren FM die mijn blogs gebruikten voor een groen accent.

KNNV Groningen, vereniging voor veldbiologie met gevarieerde excursies Landschappen die uitnodigen tot historische bespiegelingen zoals het Borkener Paradis maar ook meer thematische uitstapjes waarvan de paddenstoelenexcursie Sappemeer een mooi voorbeeld is.

Leinewijk, nieuwe natuur bij het Zuidlaardermeer. Gerealiseerd voordat de erosie van ons Nederlandse natuurbeleid toe zou slaan.

Miniaturen op het Eexterveld betekende letterlijk met de neus op de grond, op zoek naar de kleinste plantjes in dit prachtige natuurreservaat

Olifantsspitsmuis, Duwisib, Namibië
Namibië, 28 blogs die vanaf de Nachtvlinders in de Salade tot Camp Ombonde onze natuurreis door dit prachtige land beschrijven. Met aandacht voor landschap, bloemen en uiteraard bijzondere dieren.

Olifant in muisformaat. Deze bizarre "Bush Elephant Shrew" was het bijzonderste dier voor de lens in 2011.


Huisspitsmuis, Schiermonnikoog
Polder Breebaart, vogelparadijs bij de Punt van Reide en gastvrij beheerd door het Groninger Landschap. Twee keer kwam dit onderwerp aan bod met o.a. bont gelabelde Lepelaars die zich helaas niet goed lieten fotograferen.

Ransuil, verrassend in een boom in Peize. Niet één maar vijf tegelijk.

Schiermonnikoog, drie keer figurerend als onderwerp voor mijn blog omdat het als thema aangeboden wordt door Natuurpresentaties. Minst aangename onderwerp voor de schrijver was Oernatuur op de Kwelder vanwege kwellende dazen.

Tropische weelde was het laatste blog van 2011, een impressie van het bijzondere oerwoud in Harendermolen.
Groene weide-uil
Vlinders, en dan met name nachtvlinders en hun rupsen, fladderden en liepen als een rode draad door vele afleveringen. Een website van de Vlinderstichting (Nachtvlindernacht) maakte er een mooie opsomming van.

Wallis was de tweede reisserie van 2011, zeven afleveringen van landschap tot een zeldzame Rotskruiper die onder Maria een nestplaats had gevonden.

Zeer zeldzame Walstropijlstaarten doken in de Provincie Groningen op. Mogelijk afgedwaald uit verre oorden wisten ze zelfs de Stad te bereiken.




Volgers, lezers en allen die gereageerd hebben op mijn blogs: dank. Vanaf 1 januari 2012 zijn weer nieuwe afleveringen te verwachten. Voor nu wens ik iedereen een goede jaarwisseling en een voorspoedig nieuwjaar.


Reacties

  1. Dag Kees,
    Wat een prachtige impressie van 2011, ik zie uit naar je interessante berichten in het nieuwe jaar.
    Goede jaarwisseling!
    Groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog maar net je blog ontdekt, ziet er veelbelovend uit!
    Ik ga je volgen.

    Alle goeds,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Kees, wat een leuke en originele reis door 2011!
    De combinatie van interessante informatie en de prettige schrijfstijl maken het steeds weer tot een genoegen om een bezoekje te brengen aan je weblog.
    Ik wens je alle goeds voor 2012 en wens ons allen nog veel blogjes van jouw hand!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn eerste bezoekje hier, jouw laatste 2011-post. Ik ben onder de indruk van wat ik hier zie! Nu eerst gauw opzoeken wat kwellende dazen zijn.

    Geluk in 2012!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Kees,

    Verreweg het mooiste 2011 overzichtsblog dat ik tot nu toe heb gezien. Fraai gemaakt en goed verzonnen.

    Ik wens je een goed jaar toe met fijne natuurmomenten.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Kees,

    Mooi overzicht hoor en ook jij de beste beste wensen voor 2012.

    Groet Arné

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Kees,

    ook voor jou een heel mooi, gezond en fotogeniek 2012.

    Je overzicht is heel mooi, en het muisje is voor mij de favoriet.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Kees,
    Wat een origineel overzicht. Heel leuk gedaan.
    De beste wensen voor een prachtig (foto log-)jaar.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak