Doorgaan naar hoofdcontent

Stilte voor de storm

Smient en Kuifeend, Kardinge
Terwijl koude vingers grip krijgen op een geleidelijk steeds verder verkillende omgeving voel je bijna tastbaar de stilte voor de storm. Niet uit het westen ditmaal maar uit de toekomst. Want na de kou komt het voorjaar en dat zie je juist nu goed bij onze gevederde vrienden. Glanzend nieuwe veren, oogverblindende strepen, hier en daar nog een uitstekend donsveertje maar verder strak in het pak. Er wordt gegeten en geslapen in een ongekende harmonie. Maar ook zij voelen het aankomen en dromen over grootse avonturen, hier of verder weg.
Tafeleend, woerd, Kardinge

Bij de Tafeleenden lijkt er niets aan de hand. In een gezellige groep met Smienten en Kuifeendjes wordt er vooral geslapen. Ogenschijnlijk ver weg maar tussen de veren door altijd waakzaam, de staart richting een dichterbij komende hond of fotograaf. Even verder blijkt alles toch weer anders. Een snelle man heeft drie vrouwen aan de haak geslagen! Nu maar zien hoe hij deze verovering door de winter krijgt.
Kuifeend, Kardinge

Kuifeendjes nemen het er van. Al lang voorzien van een leuke partner, soms zelfs twee, denken ze zich verzekerd te weten van huwelijkse trouw. Dat komt wel goed als er af en toe maar even gepronkt worden door een glamour boy.
Smient, woerd, Kardinge
Smient, eend, Kardinge
De mooiste eendjes zijn toch de Smienten. Onbegrijpelijk dat al die pracht geen jaloezie opwekt. Maar ja, wat heb je daaraan? Er moeten straks nog honderden kilometers gevlogen worden voordat ze thuis zijn en in een groep zijn ze wel zo veilig.
Blauwe Reiger, Kardinge

Ondertussen stapt langs de oever een hongerige reiger. Ook hij (zij?) zit weer in de nieuwe veren maar weet ook dat het opschieten geblazen is. Nog even wat naar binnen en dan moet er weer getekend worden aan het nieuwe huis. Voor de eerste voorjaarsdag moet de vloer er in!

Een winterse wandeling langs sloot of plas is zeker nu de moeite waard.

Reacties

  1. Smienten zijn inderdaad prachtig, maar zoals je al zegt, ze zijn allemaal de moeite waard!
    Groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal eens met je laatste zin, de vogels zijn nu inderdaad allemaal op hun mooist.
    De verenkleden van meneer en mevrouw Smient behoren ook naar mijn smaak tot de mooiste, maar ook al het gedrag dat er is waar te nemen maakt een wandeling langs het water meer dan de moeite waard. Jij hebt dat in deze prachtige blog mooi verwoord en met fraaie foto's geïllustreerd.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Kees,

    Wist niet dat er in Kardinge zo relatief veel soorten zaten. Staan er prima op. Smienten zijn misschien wel de mooiste maar misschien moeten we de wilde eend (de woerd dan) niet vergeten; het is dat ie zo 'gewoon' is maar anders maakte hij een goede kans denk ik.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kardinge is nog veel rijker dan deze blog laat zien. Grote Zaagbekken, Aalscholvers en zelfs een Roerdomp is er laatst gesignaleerd.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak