zaterdag 11 februari 2012

Blij de winter door

Grote Bonte Specht, Haren
IJspret voor jong en oud. De teleurstelling van het niet doorgaan van de Elfstedentocht lijkt alweer vergeten. Voor onze gevederde vrienden blijft het echter afzien. De meest noordelijke krant van Nederland krant meldt al dat een gemiddelde vogel in een vorstnacht al gauw 10% van zijn gewicht verliest. Lijnen of kuren is niet meer nodig en elke ochtend is het als een speer naar de voedertafel. Ben je te laat en schuif je achteraan in de rij? Geen probleem, naast schaatsen is in de winter vogeltjes voeren een nationale sport geworden.Voor de Grote Bonte Specht is dit een uitkomst. Geen getimmer op rot hout op zoek naar een bevroren rups of kever maar gewoon aanschuiven aan pindasliert of moderne combi-zak. Pinda's, pitten en vetbollen in één net. Als je goed kijkt zie je meneer specht er blij van worden. Elke hap is een ongekende brok calorieën. Een nachtje, of zelfs een week afzien in de bittere kou heeft hij er graag voor over. Mevrouw, met haar zwarte pet wat minder vrolijk getooid, is wat schuwer maar komt vanzelf wel als ze vanavond het grote nieuws hoort.

Helemaal blij zijn de Toendrarietganzen. Door één van mijn favoriete bloggers (Natuurkieker) zijn ze vorige maand al uitgebreid voorgesteld. Prachtige foto's van Russisch sprekende gasten, tijdelijk hier maar volop genietend van dit weer. De lucht is helder, het uitzicht fantastisch, geen vos te bekennen en overal eiwitrijk gras. In de Brunstinger Maden, noordelijk van de fraaie jeneverbesbossen van Lheebroek, zijn er duizenden neergestreken. Samen met kleine groepjes Kolganzen lijkt het op een luidruchtige studentensoos. Voortdurend babbelend, het laatste nieuws besprekend of misschien plannen maken voor komende zomer?
Toendrarietganzen en Kolganzen, Brunstingermade

Vanaf de jaren vijftig is het al bekend dat een strenge winter veel Rietganzen brengt. Nooit zoveel als voor de oorlog toen ze de meest algemene gans in winters Nederland waren maar elk jaar komen er meer. Vandaag wordt echter duidelijk dat velen niet over één nacht ijs gaan. Tussen een grote groep loopt een fraai versierd exemplaar. Een beetje verlegen, vaak wegduikend maar dan fier overeind met een gele halsband. Dit is "U95", geringd in Nederland maar inmiddels gespot langs zijn route van Rusland naar Nederland. Af en toe rustend, grazen en dan weer doorvliegen naar het Nederlandse winterparadijs.

Blij de winter door geldt zeker niet voor alle dieren. Daarom is het maar goed dat we in Nederland in ieder geval een aantal soorten met een appel, een kruimel of een pit blij kunnen maken.

5 opmerkingen:

 1. Een mooi verhaal, Kees, over de vogels en hun voedsel. Leuk al die ganzen en en grote bonte specht in je tuin is natuurlijk altijd genieten!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een grote groep ganzen. Onvoorstelbaar die afstand die ze afleggen. Leuk om een specht op bezoek te krijgen. Bij ons kwam er ook steeds eentje, maar ik heb hem (inderdaad alleen het mannetje) niet meer gezien. Misschien kan hij het op een ander adres ook krijgen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je in deze blog verteld dat vogels zoveel gewicht verliezen als het koud is
  Ze eten alsof hun leven er vanaf hangt, geldt voor vogeltjes in de winter echt letterlijk.
  En ja Ganzen, daar kan ik de lol niet vanaf krijgen om daar bij te staan en ze te horen en te zien. En ik begrijp dat jij daar net zo van genoten hebt. Ik met zeggen dat ik volgens mij nog nooit zoveel gezien heb als dit jaar. Leuk dat je mij even noemt in deze blog.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, de vogels hebben het zwaar met dit winterweer, zij zullen wel blij zijn dat de dooi inzet, van mij had het nog even lekker mogen winteren.
  Gaaf die specht in eigen tuin, en de ganzen mag ik ook graag zien.
  groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor de vogels is het goed dat het gaat dooien, want ze hebben het behoorlijk zwaar.
  Als er in de binnenstad al zaagbekeenden en grote zilverreigers komen, dan is er echt voedselschaarste. Mooie grote bonte specht aan het pindanetje.
  Fijn dat er veel mensen zijn die dit soort lekkernijen ophangen of neerzetten voor de vogeltjes.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...