vrijdag 23 maart 2012

Blauw, de kleur van de liefde?

Heikikkers, Siepelveen, Zeegse
Ruim honderd jaar geleden sprak een Victoriaanse heer in kleuren. Zijn pochet, het zakdoekje in zijn borstzakje, werd zorgvuldig gekozen. Waar woorden tekort schoten of niet gebruikt konden worden was een blik op dit ornament voldoende om zijn bedoelingen te begrijpen.

De heren Heikikkers in het Siepelveen bij Zeegse hebben op deze warme voorjaarsdag massaal voor blauw gekozen. Geen pochet maar geheel gehuld in leisteenkleurig grijsblauw. De zwarte ogen met goud omzoomd kijken starend over het water. Zodra een bruine dame achter een graspriet tevoorschijn komt begint het water te bruisen. Als op een magneet gericht schieten bronstige mannen door het water. Van opwinding opspringend en voortdurend "klokkend" om haar aandacht op zijn geweldige lijf te richten. De zwoele voorjaarslucht wordt vol van deze bijzondere geluiden, wat vochtig maar overal goed hoorbaar. Is het doel bereikt en alle concurrenten verslagen dan krijgt hij de hoofdprijs. Terwijl zij honderden eitjes uit haar afgebeulde lijf perst mag hij de toekomst van haar nageslacht verzekeren. Zijn genen worden doorgegeven, zijn zonen zullen volgend jaar misschien nog blauwer zijn.
Heikikker, man

Heikikker, rustig "kwakend"

Heikikker, als een krokodil over het water turend

Heikikker, dame

Heikikker, een kille ontmoeting

Heikikker op de uitkijk

Heikikker, de nieuwe generatie
Ondertussen blijkt dat het ook anders kan. Stil, wat loom uitgestrekt glijdt een Pad in beeld. Bruin, wrattig als altijd. Geen geklok als geluid maar een laag gebrom blijkt ook goed te werken. Dame Pad geniet er van en wordt als beloning stevig omhelsd.
Pad

Pad in amplexus, man en vrouw
Heikikkers, bruine kikkers en padden, met dit mooie weer is het genieten voor mens en natuur.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Kees
  wat een mooie serie van die kikkers.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees,
  Ik ben al een paar keer op pad geweest, maar het is me nog niet gelukt met de heikikker. Eigenlijk dacht ik dat ik al te laat was, maar misschien morgen toch nog maar een poging wagen. Het is echt wel de moeite waard zie ik hier . De padden heb je ook goed "gevangen".
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om de liefde te bedrijven eerst flink blauw zijn, het klinkt allemaal als een redelijke tegenstelling me dunkt. Haha. Maar het fotowerk is ronduit erg fraai geworden, zonder meer....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaaf die blauwe kikkers, ik heb ze nog nooit gezien!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze blijven boeien die heikikkers. En weg is weg. Met een beetje pech moet je weer een jaar wachten op de volgende korte periode. Leuke paddenomhelzing trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...