woensdag 28 maart 2012

Jong leven in etages

Vingerhelmbloem
Groot voordeel van een bedrijf aan huis is dat je geen vaste werktijden hebt. En juist in deze tijd is het ook wel erg verleidelijk er even uit te gaan. Vanmiddag was ik te gast in de grootste kraamkliniek van Groningen: het Sterrenbos. Zoet gevooisd vogelzang was nauwelijks meer te horen boven het geraas van de ringweg maar het bos stond bol van blijde verwachting of zelfs pril leven. Een levend tapijt met vooral veel roze was als vanzelf over de vloer uitgerold. Holwortel en Vingerhelmbloem strijden er om de aandacht van Aardhommels en Zandbijen. Wie bezocht wordt weet zeker dat er nageslacht gaat komen. Tussen het frisse groen zijn ook enkele blauwe stipjes aangebracht. Klimopereprijs, een miniatuurtje, dik ingepakt in lange haren voor de frisse nachten.

Holwortel

Klimopereprijs
Op de eerste verdieping waren de luxe aanleunwoningen allemaal bezet. Vrouwtjes koolmezen zitten er inmiddels op de eerste eieren terwijl de mannetjes vol verwachting naar binnen kijken. Roodborst en Winterkoning staan op springen om ook hun, in kalk opgesloten nakomelingen, aan het bos toe te vertrouwen. Voor hun echter geen kant en klare kamer, zij moeten hun eigen beddengoed meenemen voor een openlucht bevalling.

Koolmees
De tweede verdieping bevindt zich op ruim tien meter boven de bosbodem. Een vreemd gezelschap heeft hier intrek genomen. De Holenduiven waren er het eerst, zij hadden de eerste keus en hebben zich de mooiste kamertjes toe geëigend. Met uitzicht op het aards gewoel of zelfs op de gevangenis van het mensenvolk. Groene Specht en Grote Bonte Specht hebben het wat gemakkelijker, als de herberg vol is maken ze zelf wel een huis voor hun kinderen. Ze hebben duidelijk geen haast, er wordt wat gedold tussen de takken. Achter elkaar aan vliegen, dan even zitten en je verstoppen totdat de ander bijna over je heen loopt. Voor een fotograaf nauwelijks bij te houden. Ondertussen vliegen er wat Zwarte Kraaien rond die zich met hun eigen duistere zaken bezig houden. Af en toe even kijkend in een hol, op zoek naar een vers eitje?

Holenduif

Groene Specht
De zolder van deze kraamkliniek is voor de grootste en zwaarste jongens. Hier wonen de Blauwe Reigers. Inmiddels zijn ze al weken bezig om hun verblijf verder te versterken. Er wordt vooral gebroed maar mogelijk zijn op enkele nesten de eerste jongen al geboren.

Blauwe Reiger, op nest

Blauwe reiger, fouragerend
Jong leven in etages, dit is voorjaar op z'n Gronings.

4 opmerkingen:

 1. Ja, ja Kees, allemaal lentekriebels. Gelijk heb je, als het weer goed is, moet je er gewoon even op uit!
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Kees,

  Fraai blog!
  De groene specht staat er lekker op.
  Blijft een lastige rakker om te fotograferen.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Kees wat een mooie gevarieerde lenteblog en inderdaad op iedere etage
  speelt zich wel iets interessants af.
  Het is eigenlijk niet eens allemaal bij te benen en daarom leuk om bij
  anderen op de blog mee te kijken.
  Klimopereprijs is voor mij een nieuwe soort, dus weer wat geleerd.
  En die prachtige Groene Specht maak je me wel wat jaloers mee, wat geweldig
  om die te zien en ook nog vast te kunnen leggen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een prachtige serie en heel mooi beschreven weer, Kees, je zou er bijna naar Groningen reizen om het zelf te zien!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...