maandag 12 maart 2012

Top op het IJsselmeer

Met MS Friesland naar de toppers
Waar eens VOC schepen vertrokken naar het verre Indië ligt nu de MS Friesland te wachten tot haar passagiers ingescheept zijn. De Enkhuizer Dromedaris kijkt vriendelijk toe, zijn tijd van dreigen is met het vertrek van de Spaanse legioenen voorgoed voorbij. Ruim tweehonderd, merendeels in donkergroen of bruin, gehulde personen spoeden zich met hun kostbare waar naar de loopplank. Telescopen, telelenzen, verrekijkers en statieven worden meegesleept als jachtattributen.
Dromedaris Enkhuizen

Vaartocht toppers en De Kreupel
Dit tafereel is de opmaak voor een fantastisch mooie excursiedag met FOGOL, het organisatiebureau van Debby Dodeman en haar vrienden. Doel is altijd om de natuur in al haar aspecten bij een zo groot mogelijke groep onder de aandacht te brengen. Samen met KNNV Hoorn, SOVON, Vogelbescherming en andere partners wordt met de voormalige veerboot koers gezet naar de rijkste vogelgebieden van het IJsselmeer. Langs de kust noordwaarts tot aan het Roggebotszand, dan pal zuid tot aan de opgespoten zandplaten van De Kreupel en vervolgens terug naar Enkhuizen.
Kalkovens, Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Vuurtoren, Enkhuizen

Medemblik, Kasteel van Radboud

Zet een groep, doorgewinterde en nieuwe, vogelaars bij elkaar en de sfeer is meteen top. Samen speuren naar soms verborgen maar vaak ook opvallend wegvliegende vogels verbroedert. Sterke verhalen worden uitgewisseld, herinneringen opgehaald en tegelijkertijd gespeurd naar Slechtvalken die laag of juist hoog over de dijk scheren, Kuifeendjes, smienten en tafeleenden vormen grote groepen die bij de minste dreiging al op de wieken gaan. Zelfs de zwarte boeg van de Friesland wordt niet helemaal vertrouwd. Futen trekken zich er echter niets van aan en baltsen gewoon door.

Aalscholver

Fuut

Voor de kust bij de Oude Zeug is het water dieper. Hier ligt op de voormalige zeebodem een rijk maal van driehoeksmosseltjes (Dreissena polymorpha) te wachten op meer dan tienduizend Toppereenden. Vanaf het bovendek is het begin en eind van de enorme groep nauwelijks te zien. Honderden meters zee-oppervlak bespikkeld met vogels, dobberend, duikend of even opvliegend en dan weer neerstrijken maar altijd te ver weg voor een mooie foto. Nederland vogelland kan hier letterlijk beleefd worden.

Driehoeksmossels op Zwanenmossel, delicatesse voor Toppers
Toppereend, vlucht van duizenden vogels

Totaal anders is De Kreupel. In de vijftiende eeuw een eiland waar vissersboten hun heil zochten bij zware storm, nu een natuurontwikkelingsgebied van zeventig hectare. Een complex van opgespoten, kale eilandjes met langs de rand wat riet en bramen en afgesloten van teveel golfslag door een onderbroken kade. Broedplaats van o.a. aalscholvers, kapmeeuw en visdief. Maar ook de in onze streken niet algemene Zwartkopmeeuw is er neergestreken. Felrood gesnaveld en met witte vleugelpunten staat een eerste paartje wat verrast om zich heen te kijken temidden van honderden aalscholvers.

Vogeleiland De Kreupel

Een vogelvaartocht met FOGOL biedt een unieke kans om het IJsselmeer op een bijzondere manier te ervaren.


9 opmerkingen:

 1. Hoi Kees,
  Ik ben ook geweest! Jij was zeker op zondag gezien het mooie weer?
  Mijn verslagje komt nog, ik heb m'n foto's nog niet eens bekeken, laat staan dat de blog al klaar is. Jij bent snel!

  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marion, jammer dat we elkaar niet getroffen hebben. Ben zeer benieuwd naar jouw verslag, ervaringen en vooral foto's. De toppers waren top maar wel op afstand.

   Verwijderen
 2. Ja Kees het was werkelijk een top-topperdag met zulk prachtig weer, dat is te zien!
  Groet, Ubel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Kees,

  Prachtig verslag!
  Juist die overzichtfoto's van een landschap met de vogels daarin kan ik zeer waarderen.
  Heel mooi om te zien.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een prachtige dag heb je gehad zo te zien en te lezen.
  Schitterend weer, een mooie omgeving en heel veel vogels,
  toch ook werkelijk de ingrediënten voor een topdag.
  Compliment ook voor de fraaie foto's!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heerlijke dag op het water, met mooie foto's als bonus. Die baltsende futen ben ik vol op aan het zoeken, maar dat wil nog niet lukken. Bij jou zijn het de enige die blijven zitten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik woon bijna naast het Zuiderzeemuseum Kees, dus dit komt me bekend voor. ook de dromedaris en de vuurtoren alsmede kasteel Radboud in Medemblik. Leuk om mijn stad en omgeving eens de ogen van een ander te zien.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is zonder meer een prachtomgeving om eens lekker de camera op los te laten en je komt met heel verschillende zaken thuis die allemaal de moeite waard blijken....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Now that looks like a glorious cruise excursion! So many beautiful birds and lovely sights. The Grebe couple are especially stunning! I very much enjoyed viewing your wonderful photographs.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...