|
Bosanemoon |
Hortensiarovers zijn inmiddels een bekend fenomeen in het groene Haren. Knoppen en toppen verdwijnen spoorloos, kranten schrijven er over en niemand weet waar ze blijven. Blogger
Ubel Medema schreef deze week over een nieuwe bedreiging van onze tuintjes: de Anemonenkiller!
|
Anemonenbekerzwam op kale grond tussen de Bosanemonen |
Eén van de mooiste voorjaarstuintjes in de Rijksstraatweg hult zich elk voorjaar in een mantel van zacht blauwe Scilla's en maagdelijk witte Bosanemonen. Tijdens een bewolkte dag in diep gepeins starend naar de grond maar zodra de zon verschijnt gaan alle kopjes stralend naar boven. Dit jaar is echter alles anders. Na een lange zomer- en winterrust zijn ze weer boven de grond gekomen maar wat voorheen een groen-wit tapijt was blijkt nu een slagveld waar de overlevenden verdwaasd om zich heen kijken. Waar eens anemonen stonden ligt nu zwarte, bijna verschroeide aarde.
|
Anemonenbekerzwam |
In tegenstelling tot de Hortensiarover kon de Anemonenkiller echter op heterdaad betrapt worden. Geen Amber Alert of opsporingsbericht was nodig. Een lichtbruine huidskleur, gehuld in een bekervormig gewaad en in grote getale aanwezig. De moordwapens waren ondergronds gebleven, ninja vingers die elke anemonenwortel in een verstikkende greep nemen. Opgezwollen, zwart en opgevuld met schimmeldraden. Ubel Medema had zijn naam al voluit onthuld: de Anemonenbekerzwam. Als spore in dit anemonenparadijs geland en vervolgens uitgegroeid tot een moordmachine die niet te stoppen is.
|
Anemonenbekerzwam, uitgegraven met lange diep in de grond reikende stelen |
Anemonenkillers zijn zeldzaam omdat ze niet houden van gemengd gezelschap. Alleen waar Bosanemonen massaal en alleen voorkomen slaan ze toe. Nu ze er eenmaal zijn is het afwachten waar ze nog meer zullen verschijnen.
Hoi Kees, gaaf blog heb jij, daar kan ik iets van leren!
BeantwoordenVerwijderenPrachtige foto`s en interessante onderwerpen, ik ga je volgen.
groetjes Greet
Ik vond de bekerzwammetjes wel apart en daardoor iets hebben. Maar nu bekijk ik ze toch met andere ogen. Ik vind namelijk de bosanemonen wel erg mooi. Ik ben benieuwd wat voor actie hierop ondernomen gaat worden?
BeantwoordenVerwijderenGroeten, gonnie
Hoi Kees, wat een mooi vervolg op het blog van Ubel.
BeantwoordenVerwijderenInteressant verhaal van deze zeldzame zwam.
Compliment ook voor de mooie foto's en verbazend
om te zien hoe die die zwammetjes in de grond doordringen.
Natuurkieker Coby
Dat zulke mooie zwammetjes zoveel schade aanrichten. De natuur zit toch wel heel bijzonder in elkaar. Jammer van de anemoontjes, maar heel interessant blogbericht.
BeantwoordenVerwijderenEn leuk geschreven!!
groet
Loes
Hoi Kees
BeantwoordenVerwijderenIk heb genoten van je verhaal..
De foto's en tekst zijn geweldig..
Leuk om zo weer wat te leren...heel leuk!
Groetjes Henk
Nooit van gehoord en daarom eigenlijk zo leuk om dit soort info in combinatie met mooi fotowerk te zien en te lezen. Dit is nu wat ik persoonlijk het leukste vind. De natuur is zo verbluffend rijk en waarom zou men zich dan beperken tot een paar dieren, een handje insecten en een paar paddo's als er "dit" te weten, zien en fotograferen valt. Bedankt voor dit nieuwtje...
BeantwoordenVerwijderenNice shots, Keese!
BeantwoordenVerwijderenThere is certainly a sense of spring in the air! :)
I wish I had the time for macro photography these days!
Keep well!
Tja, die anemoonkiller is niet zo fijn voor de prachtige witte bloemetjes, maar het zwammetje op zich vind ik toch wel erg mooi. een beetje een dubbel gevoel, want ik heb in Limburg een bos gezien waar de grond bedekt was met anemoontjes...zo mooi...
BeantwoordenVerwijderenen als dat zwammetje de kop boven de grond steekt, is het gedaan met het witte tapijt van bloemen. Leuke informatieve blog.
groetjes Ghita