|
Ganzenpoel, Drents-Friese Wold |
Koninginnedag 2012. Halverwege de ochtend is het Drents-Friese Woud nog steeds alleen voor de bloemen, insecten en vooral vogels. Terwijl de eerste Koekoek van 2012 roept zijn twee bonte vliegenvangers met een nostalgische spelletje bezig: het hardst om een boom vliegen, wie wint krijgt het territorium en mag verder zingen. Een paartje Boomvalken geniet van elkaar maar weten dat er binnenkort weer werk aan de winkel is. Grasmussen zingen maar moeten nog wat wennen aan de nieuwe omgeving na hun Afrikaanse avonturen en blijven verborgen in de braamstruiken
.
|
Noordse witsnuitlibel, vrouwtje |
|
Noordse witsnuitlibel, vrouwtje |
Bij de Ganzenpoel is het damesdag. Noordse witsnuitlibellen zweven als elfjes boven het veenmos of hangen dromerig aan een spriet Pijpenstro. De geel-gevlekte dames moeten het vandaag zonder de rood-gestippelde heren stellen. Of zitten ze zo goed verborgen dat een tweebenige landrot ze gewoon niet kan vinden?
|
Zweefvliegen samen aan tafel, links Meliscaeva cinctella. onder Syrphus torvus, rechts niet gedetermineerd |
Koninginnendag wordt elk jaar opgevrolijkt met miljoenen Paardenbloemen. Niet alleen als stoffering van het landschap maar ook als feestdis voor Zweefvliegen. Iedereen is welkom en mag meeslobberen. Op één bloem zaten zelfs drie soorten rustig bij elkaar, wel elk aan een kant en buiten poot- of vleugelbereik.Wat een verschil met bijen en hommels die vaak met veel misbaar elke bloem voor zich zelf opeisen.
|
Zandhoornbloem, Wateren |
|
Veldereprijs, Wateren |
|
Grote waterranonkel, Vledder Aa |
Voorjaarsboeketten in het Drents-Friese Wold zijn voor fijnproevers. Alleen langs de "Oude Willem" staan bonte tulpen, verder is het vooral kleine juweeltjes in het gras. In de berm bij Wateren bijvoorbeeld, blauw en wit in miniatuur formaat. Zandhoornbloem als witte sterretjes en Veldereprijs als spatjes blauwe inkt in het frsse groen. Langs het fietspad bij de Ganzenpoel is het een blauwe Vleugeltjesbloem die graag opvalt op Koninginnedag, veel meer kleur is er niet te bekennen. Pilzegge is groen, de laatste bloemen van Veenpluis staan er wat mistroostig bij en Veenbies begint net op gang te komen. In de afgedamde Vledder Aa is het iets uitbundiger maar even teer: Grote Waterranonkel biedt hier een boeket aan. Ragfijne onderwaterblaadjes, wat meer gezette drijfbladen en vooral een massa wit-gele bloemen.
Drents-Friese Wold, steeds weer verrassend. Zie ook mijn vorige blog over dit gebied: "
Drents-Friese Wold voor klein en groot" en "
Drents-Friese Wold - bijzondere paddenstoelen op Berkenheuvel"
Mooi gebied, een fijne manier om de zonnige koninginnedag door te brengen, heerlijk om alle bloemetjes en bijtjes ( etc) weer te zien.
BeantwoordenVerwijderenZandhoornbloem, nooit van gehoord, prachtig bloempje.
gr Loes
ziete eruit als een prachtig gebied. mooie serie, hou het in gedachten,wil ik ook wel een keer naartoe,mooie serie Kees!
BeantwoordenVerwijderenHij heeft weer zeldzame witsnuiten welja! Haha. Ik heb met veel moeite een uitsluipende vroege glazenmaker te pakken op de dag der koningin, maar een Noorse witsnuit, ja daar teken ik voor. Heel mooi Kees...
BeantwoordenVerwijderenMooie Blog, waarbij ik toch wel het meest begerig kijk naar de
BeantwoordenVerwijderenNoordse Witsnuitlibel. Prachtige soort en mooie foto's heb je er
van kunnen maken.
Mooie omgeving daar in het Drents Friese Wold, goed dat je daar de
aandacht nog eens op vestigt.
Natuurkieker Coby
Hoi Kees,
BeantwoordenVerwijderenAls ik weer terug ben uit Turkije, maar eens met de caravan naar Oude Willem en het Drents-Friese wold doorstruinen. Je hebt me weer op een idee gebracht.
Groet, Ubel.
Hai Kees,
BeantwoordenVerwijderenMooi om jouw oog voor details hier te zien.
Ik vrees dat ik toch teveel met mijn hoofd omhoog loop, om dit soort fraaie plantjes te zien.
Heel mooi om te zien (alsnog, hier, bij jou)
Groet,
René