maandag 23 april 2012

Lauwersmeer in bonte voorjaarstooi

Lauwersmeer
Donkere wolken pakken zich samen boven de witte sluizen en de wilgenbosjes van het Lauwersmeer. Laatste zonnestralen geven een onverwacht kleurenspektakel in het natte landschap. Contrasten verscherpen, kleuren verdiepen. Toeristen en vogelspotters zitten bijna allemaal thuis maar onder deze dreigende wolken blijkt een bijzondere voorjaarstooi verscholen te liggen. met o.a. een een guirlande van Dotterbloemen langs het gele riet van de Zoutkamperril.

Op de donkere slikplaten pronken duizenden vogels  met nieuwe veren of een bijzondere opsmuk. Wij mogen meekijken maar weten dat deze show niet voor ons bedoeld is. Eerst komen vijf lepelaars het toneel op. Dicht tegen de coulissen aangedrukt en zo ver mogelijk van het publiek verwijderd. Op hun witte borstveren hebben ze een grote, gele halve maan getekend. Objectief gezien niet meer dan een forse vetvlek maar voor hun mooier dan een diamanten halssnoer.

Kemphaan, hen

Kemphaan

Kemphaan

Dan verschijnt een grote groep van laagvliegende, dwarrelende vogels. Onrustig fouragerend en rusteloos. Het zijn Kemphanen op weg naar hun broedgebieden in Scandinavië. De hennen in een bruin gestippeld kostuum, de hanen allen verschillend. Zwarte koppen, witte koppen, oranje, chocolade bruin en alle kleuren die daartussen mogelijk zijn. Zorgvuldig worden de veren dicht tegen het lijf gehouden, nu is het zaak om nog even de groep samen te houden. Straks in de arena mogen alle remmen los en kunnen de hennen hun keus gaan maken.

Tureluur

Kleine plevier

Wintertaling


Brandganzen

Tussen dit bont gewemel lopen statige zwart-witte Kluten maar ook kleinere Bonte Strandlopersen een enkele Tureluur met knaloranje poten. Een Kleine Plevier vraagt om aandacht met een geel geringd oog. Af en toe even bijdraaiend maar voortdurend kijkend naar de lens om eens goed te benadrukken dat hij wel klein maar toch wel de moeite waard is. Met groene accenten getekende Wintertalingen slobberen rustig door, keurig in paartjes genieten ze van de dagelijkse kost. Zelfs de lucht is gevuld met duizenden Brandganzen, af en toe even landend voor een Lauwers snack en dan weer haastig verder naar het nu nog ijzige noorden.

Rouwkwikstaart

Op een paaltje kijkt een Rouwkwikstaart wat verwondert naar dit bijzondere gebied, hij lijkt te twijfelen, zal  hij blijven of toch maar doortrekken? Voor ons blijft het elke dag weer genieten in dit bijzondere Nationaal Park Lauwersmeer waar Staatsbosbeheer steeds weer nieuwe gasten welkom mag heten.
4 opmerkingen:

 1. Hoi Kees
  erg mooie serie van die watervogels.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja er is overal toch wel weer iets bijzonders op te sporen.
  Het Lauwersmeergebied heeft heel veel te bied.
  Leuk de Kemphanen en prachtig vastgelegd. Veel verschillende
  vogels heb je daar gezien met als fraaie uitsmijter de Rouwkwikstaart,
  mooie waarneming!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, Kees,
  Mooie serie, het wordt tijd dat ik ook weer eens die kant op ga. Ezumakeeg of zo.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie serie. ik moet echt eens een keer die kant op

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...