zondag 29 april 2012

Muizenissen in het Annerveense moeras

Annerveensche Moeras
Bijna mei en het voelt aan als half maart. Toch is het echt voorjaar in het Annerveensche Moeras. Grutto's roepen, Kieviten buitelen en Wulpen vliegen heen en weer. Een laatste Groenpootruiter stapt wat verloren rond terwijl de Kleine Plevier alweer denkt aan broeden op het strandje.

Annerveensche Moeras, Grutto en Kleine Plevier

Laag bij de grond zijn het vooral muizenissen die om aandacht vragen. Letterlijk elk stukje kale, open getrapte veengrond is begroeid met Muizenstaart. Onze meest bizarre boterbloem met een minieme bloem die vooral bestaat uit een parmantig opgericht vruchtbeginsel met wel 100 stampers. Een paar draadvormige blaadjes zorgen voor de noodzakelijke fotosynthese. Alles bij elkaar niet meer dan vijf centimeter hoog!

Muizenstaart, vegetatie

Muizenstaart

Muizenstaart, bloem

Tussen deze Muizenstaarten staat een nog kleiner plantje: Bronkruid. Feitelijk onze enige inheemse Postelein. Beide Winterposteleinen zijn exoten maar wel veel groter. Het bloempje van Bronkruid gaat nooit helemaal open en is ongeveer drie millimeter in doorsnede. Vochtige, wat verslempte bodems zijn favoriet.

Bronkruid

Terwijl de mens zich met enig gesteun weer op zijn normale niveau begeeft wordt de aandacht getrokken door zwart gewemel rond het Fluitenkruid. Voor Rouwvliegen is het nu hoogseizoen. Overal zijn de zwarte, dicht behaarde vliegen te zien. Soms zittend maar vaak in slow motion dansend, stil, zonder muziek en toch altijd in de maat. Ingetogen blij dat ze hun slikkige bestaan als larf verlaten hebben. De mannen hebben doorschijnende vleugels, de dames donkere. Ze worden ook wel Maartse vliegen genoemd omdat ze rond de naamdag van St. Marcus, ook wel Martius genoemd, (25 april) verschijnen.

Fluitenkruid met Rouwvliegen

Rouwvlieg, man

Het Annerveensche Moeras is te vinden bij Spijkerboor in het oerstroomdal van wat eens een machtige gletsjerrivier was, de Hunze. Recht getrokken in de vorige eeuw maar nu op enkele plaatsen weer kronkelend door een groot moeras. Bever en IJsvogel zijn weer teruggekeerd en de Muizenstaarten komen er voor dankzij het rondstappende jongvee.

4 opmerkingen:

 1. Weer een leerzame blog Kees.
  Weet nu van het bestaan van Muizenstaarten
  en Bronkruid.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees
  we zijn mooi te oud om te leren.
  mooie foto van die vlieg.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nieuwe plantjes voor mij, leuk om er kennis mee te maken.Mooie exemplaren.
  Ook van de vlieg had ik nog nooit gehoord. Ik zie nu wel zwarte vliegen met iets langs eraan (een lange snuit?) rondvliegen. Zijn dat dezelfde?
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Gonnie, die Maartse vliegen zie je nu overal waar maar vochtige bos- of veengrond voor hun eieren aanwezig is. Er zijn diverse soorten in Nederland die veel op elkaar lijken, kenmerkend is de wat slome jo-jo vlucht, op en neer en met afhangend achterlijf.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...