maandag 9 april 2012

Nederland zoemt, deel 1

Rosse metselbij, een gelukkig huwelijk in de Azalea
2012: het Jaar van de Bij en dat zullen we weten ook hebben ze in Groningen bedacht.Met het motto Groningen zoemt worden een jaar rond activiteiten aangeboden om burgers en buitenlui te interesseren voor het bijzondere leven van wilde bijen. Kijken, ontdekken en verwonderen zou uiteindelijk tot gevolg moeten hebben dat we meer oog krijgen voor deze bijzondere insecten en misschien zelfs de achteruitgang van Neerlands bijenstand vertragen of zelfs ombuigen naar een hernieuwde groei. Met een knipoog naar Groningen zoemt zal in deze blog met de titel "Nederland zoemt" verschillende keren lens en loep gericht  worden op gewone of juist bijzondere aspecten van het wilde bijenleven. In tuin of plantsoen maar ook in natuurreservaten die als bijenpareltjes door ons land verspreid liggen.

Aardhommel, koningin, even uitrusten op een warme berk
Hommels hebben haast. Terwijl de eerste krokus nog maar nauwelijks bloeit vliegen de eerste koninginnen van de Aardhommel al rond. Eiwitrijk stuifmeel, daar is het hun om te doen. Voedsel voor de eerste nakomelingen in het nieuwe jaar. Zij moeten er straks voor gaan zorgen dat de nieuwe kolonie groeit en uiteindelijk leidt tot een bruiloft van een nieuw koningspaar. Voor hem een korte vreugd, voor haar voorbode van een lange, koude winter maar ook met nieuw leven voor het volgend jaar.

Vosje, vrouwje beladen met bessenstuifmeel

Vosje, mannetje, luierend in de zon
Begin april bloeien de bessenstruiken overvloedig en dat betekent werk aan de winkel voor het Vosje. Zij voorzien van een mooie roodbruine pels, hij in het zwart met een mooie witte snor. Ogenschijnlijk met weinig oog voor elkaar, zij is druk bezig met verzamelen van stuifmeel en hij zoemt wat rond op zoek naar suikerrijk nectar. Nestelen doen ze, net als alle zandbijen, bij voorkeur in de grond.

Grijze zandbij, mannetje

Grijze zandbij,vrouwtje voor haar hol

Grijze zandbij, vrouwtje op wacht
Vosjes behoren bij de Zandbijen. Ga eens op zoek naar een een Grijze Zandbijenkolonie op een zandige walletje en je ontdekt direct waarom ze juist deze naam gekregen hebben. Efficiënt en  snel zie je ze onder de grond verdwijnen.Even meekijken? Klik dan op deze link naar een YouTube filmpje van deze Grijze Zandbijen. Eerst wordt een lange gang uitgegraven en daarna verandert de graafmachine in een snelle vrachtwagen. Richting bloeiende wilgen en snel weer terug naar het nest om alweer een lading stuifmeel af te leveren.

Grote bloedbij, betrapt na overval op nest van Grijze Zandbij

Roodharige wespbij op de uitkijk naar Grijze Zandbij of Asbij

Het leven van Zandbijen is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. Grote insecten eters zijn in het vroege voorjaar nog niet op zoek naar een smakelijk hapje voor hun eigen kroost. Veel gevaarlijker zijn echter de ninja's onder de bijen. Bloed- en wespbijen liggen letterlijk op de loer om het ouderlijk huis te overvallen. Geen brute aanval maar rustig afwachtend tot de woning verlaten is. Snel naar binnen en weer weg zijn. Ongemerkt laten ze hun eigen ei achter in de voorraadkamer. Terwijl de jonge Zandbij rustig in zijn ei ligt te rijpen kruipt de parasiet al uit zijn eigen dop en begint aan een ongekende schranspartij. Eten tot hij er letterlijk bij neervalt, niets blijft er over. Verhongerd sterft de jonge zandbij terwijl de vette larf van de Bloedbij verzadigd op zijn rug ligt, zich verpopt en het volgend jaar uitvliegt voor een volgende aanval.

Nederland zoemt, het bijenjaar is begonnen. Ook eens naar bijen kijken? Volg dan de activiteitenkalender van het Jaar van de Bij. Of klik op één van de links naar de vanaf 2011 op deze blog gepubliceerde bijdragen over wilde bijen.

* Versuikerde voorjaarsbode in Haren (Rosse Metselbij)
* Bijzondere behuizing in Haren (Klokjesdikpoot en Grote klokjesbij)
* Uitverkoop op het Balloërveld (Honingbij)
* Eenzaam maar niet alleen (o.a. Heidezijdebij en zijn broedparasiet Heideviltbij)

Voor al deze blogs heb ik hulp gekregen van wilde bijenexpert Anne-Jan Loonstra die altijd maar weer bereid was om mijn foto's van een passende naam te voorzien.

13 opmerkingen:

 1. Hoi,Kees,
  Ja het zoemt er al weer lekker op los. Het is zelfs met een regenbuitje nog niet voorbij, vooral de dikke aardhommels blijvenmaar door gaan. Ook de vosjes doen het goed in mijn tuin.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je in het jaar van de Bij zoveel aandacht aan Bijen wilt geven.
  Leerzame blog met veel interessante informatie en duidelijke foto's.
  De Grijze Zandbij kende ik, maar bijvoorbeeld Bloed- en wespbijen niet, dus mooi dat
  je er foto's van laat zien, nu kan ik er extra op letten.
  Prachtig filmpje van de Grijze Zandbijen.
  Ik ben benieuwd wat er verder voorbij zal gaan komen dit jaar aan bijensoorten.
  Leerzaam allemaal bedankt!
  NAtuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een interessante serie Kees, en de titel verraadt dat er nog meer komt.
  Een bloedbij heb ik vorig jaar eens gezien, en toen wat info op gezocht, dus daar wist ik al iets van. Toevallig wees iemand me vandaag op een plek waar zandbijtjes zitten, bij beter weer lig ik daar dus met mijn macrolens ;-)
  Bedankt voor deze mooie serie
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel soorten en er zijn er nog veel meer waarschijnlijk. Ik ken het verschil tussen bij wesp en hommel, ik ken verschillende hommelsoorten maar daar houdt het bij mij dan op. Heel interessant om hier iets meer te lezen en hopelijk te leren (het wil niet meer zo beklijven). Leuk dat er nog meer delen volgen
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie, Kees, ik heb weer wat geleerd van je, dank je.
  Super interessant, groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige serie Kees. Heel informatief met prachtige scherpe foto's. Wat zijn er veel soorten hommels zeg.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hà Kees, toch eens beter letten op deze bijzondere zoemertjes.
  Boeiende informatie en fraaie foto`s,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig deze verzameling bijen. Interessant en voorzien van hele mooie foto's.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Kees,

  Zo, ik heb mijn leermomentje weer gehad voor vandaag;-)
  Een bij was voor mij een bij en een hommel een hommel, maar ik ben door jou
  weer even met mijn neus op de feiten gedrukt.
  Zucht, sinds ik al dit soort blogs bezoek, moet ik zoveel onthouden.
  Prachtige leerezame serie.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig logje Kees..En heel leerzaam..
  Met prachtige foto's en tekst..
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja het komt langzaam op gang Kees. Helaas is er hier geen zand en dus ook de zandbij ontbreekt hierdoor en dat terwijl het zeker ook een prachtig insectje is om zoals je laat zien een aantal mooie macro's van de maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De eerst foto prachtig vind ik die
  Het is ook wel een leerzaam blog geworden
  wist niet dat dit het jaar van de dij is
  Hoop alleen dat ze bij mij niet weer op zolder komen zitten want dan kunnen ze niet de weg terug vinden en sterven allemaal
  groetjes jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 13. gaaf zeg die grijze zandbij,vooral die laatste!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...