zaterdag 21 april 2012

Nederland zoemt, deel 2

Boshommel
Eind april, Nederland kleurt geel van de Paardenbloemen. En dat betekent een feestmaal voor bijen en hommels. Zes pootjes bijna gestrekt, een dromerige blik in de duizenden facetoogjes en genieten maar. Bloemen zijn er blij mee want wat ze ook opeten, er blijft altijd voldoende stuifmeel over om bij een volgende Paardenbloem wat achter te laten voor de bevruchting. Voor de gevleugelde zoemers wordt de overdaad bijna te veel. Met een flinke dosis agressie storten ze zich op elke bloem. Voor een Akkerhommel is het formaat al voldoende om alle andere bijen te laten opvliegen. Iets kleinere soorten als de Viltvlekzandbij doen het wat minder subtiel. Met een plof laten ze zich op de bloem vallen, draaien een paar keer flink rond en hebben dan het rijk alleen.

Viltvlekzandbij

Akkerhommel

Ga eens zitten op een stoeprand naast een gazon met Paardenbloemen. Bij voorkeur lekker beschut en niet al te vaak gemaaid. Dan blijkt plotseling dat er veel meer gebeurd dan alleen maar schransen. Dames zandbijen proberen zo veel mogelijk stuifmeel per bezoek mee te slepen voor de komende jongen. Heren blijven na de maaltijd lekker uitbuiken. Op een gegeven moment dringt dan ook bij hun de realiteit weer door en vertrekken ze voor een korte rondvlucht langs interessante holletjes. Vaak stoten ze hun voelsprieten maar soms hebben ze geluk en heeft de gastvrouw zin in een vluggertje.

Grijze zandbij, man

Grijze Zandbij, vrouwtje
Grijze zandbij, woning in het gazon


Grijze Zandbij, vrouwtje met stuifmeel

Af en toe moet er wel even gerust worden. Bij voorkeur op een stil plekje, onderin de vegetatie. Hangend aan een grassprietje en nog steeds geel van het stuifmeel hangt een Roodgatje, een klein zandbijtje die meestal op Wilgen vliegt maar vandaag in een ander restaurant beland is.

Roodgatje, man

Naast de grote soorten zijn op Paardenbloemen ook lilliputters te vinden. Dwergzandbijtjes die bijna lijken te verdwalen in de doolhof van lintbloemen. Hun wereld lijkt op Alice in Wonderland, reusachtig en overdonderend als er weer eens een Weidehommel op hun bloem neerstrijkt. Zelf zijn ze niet groter dan de voorpoot van de hommel en voor ze het weten worden ze onder de voet gelopen.

Dwergzandbij

Mannetjes van de Roodharige Wespbij gebruiken de Paardenbloemen ook als dating site. Thuisbezoek bij dames is hier onmogelijk, direct na hun geboorte worden wespbijen dakloos. Ze hebben ontdekt dat een woning bouwen voor hun kroost veel beter overgelaten kan worden aan het echte werkvolk. Als alles klaar is en de voorraadkast gevuld volgt een snelle inbraak, het ei van de zandbij wordt opgegeten en hun eigen ei blijft achter.

Roodharige Wespbij, man
Paardenbloemen, zo gewoon voor ons en zo belangrijk voor bijen. In Nederland zoemt, deel 1, heb ik links gegeven naar o.a. de site van Jaar van de Bij 2012 en vorige blogs over wilde bijen. "Groningen zoemt" heeft sinds kort ook een eigen Facebookpagina.
6 opmerkingen:

 1. Wat een soorten en wat een bedrijvigheid. Goed in beeld en woord gevangen Kees.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een mooie en onderhoudende Bijenblog.
  Tjonge wat heb ik nog een soorten te leren.
  Met jouw bijenblogjes krijg ik zo weer wat "Bijles"
  Mooie foto's en interessante informatie.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat weet jij hier toch veel over te vertellen, heel interessant, en dan ook nog eens mooi geïllustreerd. Knap werk hoor, al die bezige bijtjes, ik ben laatst bezig geweest met grijze zandbijtjes, maar dat viel niet mee, wat een nijver en beweeglijk volkje.
  Complimenten dus!
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als al eens eerder geroepen, helaas in het veen alhier geen zandbijen en hoe jammer dat is laat je duidelijk zien in deze fraaie serie....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. prachtige bijenfoto's via twitter en FB zal ik dit onder de aandacht brengen, groet Bas de wilde bij

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een interessante BIJdragen....
  Zoveel soorten en dan die prachtige namen...

  Kreeg de site binnen via de Hyvesbijenpagina....

  Natuurgroet uit Gieterveen (Hunzedal)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...