Negenhonderd jaar geleden. Haren is een boerennederzetting op de kop van de Hondsrug. Kleine akkertjes, schapen en runderen zorgen voor het dagelijks brood. Aan het eind van de winter trekken de schapen van hun winterstalling naar hun zomerweiden aan de Aa bij Glimmen. Kleine kuddes van slechts enkele tientallen dieren. Veel groter waren de kuddes die Haren passeerden via de oude handelsweg van de vesting Coevorden naar de marktstad Cruoninga.
|
Vertrek schapentrektocht Haren |
6 april 2012. Luuk Bos en zijn gemengde kudde van Schoonebeker en Veluwse schappen volgen de oude handelsweg naar de stad Groningen. De vestingstad is een rustige Drentse plaats geworden; Cruoninga is uitgegroeid tot een bruisende en vooral groene Stad. Al enkele jaren zijn de schapen weer terug in Gronings groen. Niet bestemd voor de handel maar voor ecologisch beheer van berm en park. Troosteloze steppes van Veldbeemdgras veranderen dankzij tientallen tandjes in bloemrijke oases. Vlinders en bijen vieren feest boven honderden Paardebloemen, Pinksterbloemen en Koekoeksbloemen.
|
Luuk Bos neemt de leiding over |
Nooit eerder volgde de nieuwe Groninger stadskudde deze traditionele route. Fantasieloze veewagens dumpten de schapen van het veen in het plantsoen. Landschapsbeheer Kollingsveen, eigenaar van de kudde, vond dat dit moet beter moest kunnen en met veel gevoel voor promotie werd de
Schapentrektocht voorbereid.
|
Doortocht van de schapen door Haren |
Op 28 maart is de kudde vertrokken van hun winterweide in het Bargerveen achter Emmen. Een zegetocht langs Drentse dorpjes volgde, burgemeesters, wethouders en burgers trokken massaal uit om Luuk en zijn schapen te begroeten. De Groninger stadspoorten werden voor deze bijzondere wandelaars symbolisch geopend door Jannie Visscher, als wethouder verantwoordelijk voor creatief en ecologisch groenbeheer.
Nog even meegenieten van de schapen? Klik dan op deze link voor een
YouTube filmpje.
Reacties
Een reactie posten