Doorgaan naar hoofdcontent

Slangenfeest op het Terhorsterzand

Adder, Terhorsterzand
Twee dames wandelen over een lint van asfalt door een klein stukje oeroud landschap. Links en rechts golft de bruine heide, spiegelt donkerblauw hoogveenwater en klinken de eerste liederen van de Fitis. Plots, midden op het lint: twee zittende gestaltes voorzien van optische verlengstukken. Daarachter een wachtster met een speurend oog. Wat bevreesd maar toch nieuwsgierig komen ze naderbij. Rechts zit "Natuurkieker", een bekende Drentse blogster, links een Harense blogger. Voor hun........een SLANG!!! Rustige woorden van de bioloog neemt de eerste schrik weg. Geen gapende muil met een gespleten tong die klaar staat voor een snelle en vooral giftige beet. Dat ze veel te groot zijn voor een slangenmaaltijd of het feit dat een adder echt geen kostbaar gif gaat verspillen aan een vrolijke beet in damesbenen maakt weinig indruk.

Terhorsterzand, adder paradijs

Twee adders wachtend op wat komen gaat
De mooiste man

Nieuwsgierig kijken naar de fotograaf

Natuurkieker Coby had in de afgelopen weken al eerder adders zien liggen langs het fietspad dwars door het Terhorsterzand, noordelijk van Spier en ten zuiden van Beilen. Wat ze ontdekt heeft is feitelijk een "Adderbordeel". Na een lange overwintering in een donker, koud en vochtig hol is het eindelijk tijd voor feest. Als door een magneet aangetrokken weten ze de meest spannende plek in hun leven zonder problemen te vinden. Een kleine honderd meter verwarmd door de zon met bultjes om te zonnen en holletjes om bij gevaar te schuilen. Maar vooral een plaats waar slanke en gespierde mannen hun mollige geliefden kunnen ontmoeten. Het liefdesspel kan dagen duren maar daarna is het ook helemaal uit met de pret. Mannen willen hun partners niet meer zien, trekken de hei weer op en nemen het er van. De dames blijven achter, dik van de eieren en pas na de geboorte van hun kroost weer in staat om een muis naar binnen te werken.
Oude jas, een afgestroopte slangenhuid 

Kledingvoorschriften zijn er ook: graag in het nieuw! Even buiten het fietspad ligt een oude jas, afgestroopt, nutteloos en leeg. Van staart tot neuspunt is elke schub nog aanwezig. Voor de mannen is er een tenue met een scherpe zwarte zigzag streep over de rug, bij voorkeur op een lichte ondergrond. Vrouwen doen het met een bruine, wat vagere, streep op een donker- of lichtbruin tot bijna groen-bruin ondergrond.

Adderman

Addervrouwtje 

Na enkele uren gluren blijft de grote vraag: hoeveel slangen waren er nu? Zes is zeker maar omdat ze niet altijd even goed blijven liggen is het aantal niet met zekerheid vast te stellen. Wat wel vast staat is dat Natuurkieker gezorgd heeft voor een fantastische middag op het Terhorsterzand.




Reacties

  1. Nu ik ze laatst zelf voor het eerst gezien heb, bekijk ik dit blog natuurlijk met extra interesse, gaaf hoor, die adders, en die afgestroopte huid is helemaal een mooie vondst!
    Groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kees
    ik zelf heb ze nog nooit in het wild gezien.
    het zijn geweldige foto's van die aders.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een prachtige blog heb je gemaakt van onze "adderexcursie".
    Interessante informatie heb je hier nog weer over de Adders.
    Mooi dat even helder aangeeft hoe je man en vrouw kunt
    herkennen en uit elkaar kunt houden.
    Je begintekst moest ik wel om lachen, ik zag het weer helemaal
    voor me...
    Mooie foto's heb je ook toegevoegd, wat dat betreft hadden we ook
    wel bijzonder veel geluk met zoveel Adders die goed zichtbaar lagen.
    Het was mij een genoegen om samen op de knieën in het Terhorsterzand te liggen
    en bedankt voor je natuurlessen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, prachtig die adders. Wat een mooie kleur heeft de mooiste man, lijkt wel kopergroen of is het gifgroen?
    Geweldige vondst die oude jas, geeft nog helemaal de vorm weer.
    Jullie zullen je wel prima vermaakt hebben daar. Mooie foto's Kees en ook nu weer een leuk en interessant verhaal erbij.
    Fijne paasdagen, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij stonden ook al een paar dagen in de startblokken om met Coby op pad te gaan en vandaag waren we aan de beurt. Ik had dit blog al bekeken als opwarmer en ja hoor, ook vandaag was er weer volop te beleven. En dan is het des te leuker als er al wat achtergrond informatie is. Ik heb in mijn berichtje dus ook maar even naar deze verwezen.
    Groeten,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als je ze zo ziet liggen met hele bossen bij elkaar, vraagt men zich af of er nog wel veilig gewandeld kan worden en toch weet ik uit de jaren en jaren dat ik als kind op de Veluwe vakantie hield, ik slechts één maal een adder tegenkwam. Al de andere keren vraag ik mij af nu, is de adder net zo schuw als de ringslang hier die heel snel weggaat als hij maar voelt dat er iemand aankomt of ligt dat anders? Een prachtserie Kees....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Adders blijven vaak wat langer liggen, vertrouwend op hun schutkleur. En zeker als ze op zoek naar de mooiste dame of heer. Tijdens het maken van deze serie was het echter kil en dat maakt ze wat trager.

      Verwijderen
  7. Prachtig om dit te zien en te lezen, ik hoop ze ook nog eens te zien.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  8. WOW!
    Fantastic adder pictures!
    I still haven't seen one this season... :(
    Your pictures are gorgeous, well done Kees!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hai Kees,

    Fantastische serie.
    De adder is toch 1 van de mooiste dieren in ons land.
    Jammer dat ze voor mij zo ver weg zitten.
    Prachtig om ze in jouw blog zo mooi te bekijken.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wat een kicken-serie zeg! zal je even toevoegen aan mijn nieuwe blog. Kan ik een keer met je mee?^^

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee gaan kan natuurlijk altijd maar zelf kijken kan ook. Gewoon naar het Terhorsterzand, afslag A28 Beilen, na rotonde rechts af richting Spier, weg volgen tot onder viaduct over A28. Daar parkeren en gewoon fietspad oplopen. Bij tweede heide vooral links naast fietspad kijken.

      Verwijderen
    2. zie mn reactie niet terug...ben vd week geweest, helaas maar 1 gezien,en die was gelijk foetsie.en een huidje gevonden.Nog 3,5 uur gezocht,maar er geen 1 meer kunnen spoten,jammer;)

      Verwijderen
  11. wow thx..ga ik binnenkort dan zeker naartoe..
    Is wel stukje rijden voor mij maar ach...Misschien dat Greet wel mee wil..

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak