Doorgaan naar hoofdcontent

Polderen rond Haren

Meivakantie, Nederland ontdekt opnieuw zijn achtertuin. Tijd voor een wat andere wandeling met de hond of in de middag een spannende fietstocht met vrouw en kinderen. In Haren betekent dat een keus uit het Drentse zand of het natte Gorecht. Eens behorend tot het stroomdal van de Hunze en nu deels teruggegeven aan de natuur als waterberging. Winters water mag rustig wegsijpelen in de venige bodem tot groot plezier van plant en dier.
Kokmeeuwen, Westerbroekstermadepolder

Kokmeeuw op nest, Westerbroekstermadepolder

Grauwe Gans, broedend, nu  nog in het water, straks op het droge

In de Westerbroekstermadepolder grijpen de Kokmeeuwen hun kans, nog nooit is de broedkolonie zo groot geweest. Wat ze niet weten is dat hun nu wat hoger gelegen nesten straks niet meer in het water staan. Voor de vos een buitenkansje. Dertig Zwarte Sterns vallen van verrassing bijna uit de lucht. Enkele jaren geleden hebben ze het gebied ontdekt maar dit slaat alles. Het is echter wel de vraag of ze voldoende broedplekjes kunnen vinden.

Geoorde Fuut, in grote snelheid toch even iets dichter bij de camera

De Geoorde Fuut heeft door het hoge water zoveel ruimte gekregen dat ze zelfs vanuit de kijkhut nauwelijks meer te benaderen zijn. Maar ook van een afstand blijft het indrukwekkend om drie paartjes bijna in één kijkerbeeld wat met elkaar te zien dollen.

Muskusrat, Oosterpolder

In het Foxholstermeer hebben de Brasems het voorjaar in hun kop. Net achter de beschoeiing staat wat water en daar wordt flink met staart en vinnen geslagen en gewapperd. Soms lijken het wel miniatuur Bulrug walvissen die even boven het water uit proberen te springen. Helaas laten ze zich niet zomaar fotograferen. Wel lukt het in de Ooterpolder om een passerende Muskusrat te betrappen.

Smeerwortel

Fluitekruid

Vuurjuffer
Aanspoelsel van de grote overstroming ligt nog overal op de dijk. Een ideale kiemingsbodem voor Fluitekruid en Smeerwortel die nu al op de kruin groeien. Vuurjuffers komen af en toe even kijken naar de smakelijke vliegjes die het voorzien hebben op stuifmeel van Fluitekruid.

Roodborsttapuit. mannetje, iets te ver voor een mooie foto

Roodborsttapuit, vrouwtje

Rietgors, zingend

Nog hoger zijn de wilgjes en bramen ontsnapt aan de waterwolf. Alles staat er nog bij als vorig jaar tot groot genoegen van tientallen Roodborsttapuiten, Kneutjes, Rietgorzen en Grasmussen. Zelfs een in deze omgeving bijna vergeten Nachtegaal heeft dit struikgewas gevonden en zit wat eenzaam te jodelen. Zou er een partner op afkomen of is ze gewoon te ver weg om het te kunnen horen?

Polderen rond Haren, echt Nederlands maar toch anders dan in de Hollandse polders.




Reacties

  1. Hoi Kees, wat leuk om te zien al die broedende Kokmeeuwen.
    Mooi dit overzichtje.
    Ook gaaf om te zien is de Smeerwortel, wat een mooitje!
    Leuk blog weer,
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Kees

    Rijke serie waarbij de rat voor mij een aparte plaat is. Ik zie ze hier ook wel maar mooi op de foto is een ander verhaal en deze is best goed. Je vuurjuffer is ook een van de juffers die ik graag op de foto zet als ik er een kan vinden. Voorlopig nog koud voor de tijd van het jaar, heb wel een uitsluipende glassnijder op de foto

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Kees
    Wat een geweldige serie..En de Vos..Ja die heeft er straks een eitje appeltje aan.
    De Geoorde fuut is een prachtige futensoort..gelukkig zien wij ze hier regelmatig in de "Groene Jonker"..wat zijn ze mooi!
    Ook de muskusrat..is prachtig om te zien..Ook al is niet iedereen blij met deze rat..
    Prachtige serie weer Kees
    Groetjes Henk..en een fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Kees,

    Dank voor je bezoek aan mijn blog .
    Ik zet jou blog in mijn reader.
    Mooi die zwemmende rat.....dat zijn toch bijzondere fotomomenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtig natuurgebied Kees, daar wil ik nog wel eens een keer rondgeleid worden...
    Mooie waarnemingen heb je er gedaan. Kokmeeuwen zijn enorme lawaaimakers maar o zo boeiend om te observeren en de Geoorde Futen maken fijn gebruik van hun waakzaamheid.
    Ook heel bijzonder dat je "zomaar" een Muskusrat voor de lens kreeg, knap vastgelegd!
    En ook al die mooie planten en kleine vogeltjes maken de blog samen met de interessante informatie weer tot een genoegen om te bekijken en te lezen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Kees,
    Tjonge een muskusrat zo maar voorbij zwemmend vastgelegd. Leuk overzicht van de broedende kokmeeuwen. Fraai gezicht de witte plekjes midden op de pollen. Mooie serie aan vogels erbij.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Kees,

    wat een knoert van een rat is deze muskusrat zeg!!!! En wat een varia aan vogels en vogeltjes. Ook al een vuurjuffer op de plaat.

    ik probeer nog steeds om mijn weekend van 26 mei te ruilen om met jou en Coby mee te gaan, maar het lijkt me niet te lukken. Komende week nog kijken wie er in de nachtdienst zitten want misschien kan ik daar dan een dag mee ruilen.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak