woensdag 13 juni 2012

Nachtvlinders, een belevenis

Veelvraat, even kennismaken?

Direct na het midzomerfeest staat de Nationale Nachtvlindernacht op de agenda. Zodra de zon op 22 juni achter de kim verdwijnt flitsen in heel Nederland sterke lampen aan. Verlichte lakens trekken honderden nieuwsgierigen die allen komen om een glimp op te vangen van de mysterieuze bewoners van de nacht.

Nachtvlinders beleven, altijd gezellig (Nachtvlinderwerkgroep KNNV Groningen / Oost-Groningen)

Nachtvlinders kijken is een belevenis. Geleidelijk wordt het donker, vormen verdwijnen, schimmen verschijnen. Een uil wiekt geluidloos voorbij, meerkoeten wensen elkaar welterusten. Iedereen zit vol spanning voor het laken, wat zal er uit het duister naderbij komen? Eerst zijn het vooral vliegjes die het witte doek inspecteren maar al snel verschijnen de eerste vlinders. Sommigen klein en alleen door kenners te zien maar velen groot en spectaculair van kleur en vorm.

Grote Zomervlinder
Herculesje

Het begint vaak met wat Spanners. Een knalgele Hagedoorn of een heldergroene Grote Zomervlinder bijvoorbeeld. Eerst wat onrustig fladderend maar daarna toch even zittend om zich te laten fotograferen. Witte of Bruine Grijsbandspanners zijn wat subtieler getekend, zachte penseelstreken op een witte achtergrond. Een Herculesje is een leuke verrassing. Nooit keurig met zijn vleugels plat op het laken maar altijd in starthouding zittend.

Witte Tijger

Grote Beervlinder

Wat onbeholpen meldt zich vervolgens de Berenbrigade. Vooraan de Witte en Gele Tijger met hun verwarrende naam. Het zijn echte beervlinders uitgevoerd in wit of zachtgeel met zwarte strepen. Vaak vliegen ze pardoes tegen het laken aan, ploffen neer en blijven stil liggen. Als voor hun gevoel het gevaar geweken is beginnen ze weer te bewegen en zoeken een rustig plekje op het verlichte toneel. Kleine en Grote Beren, Gele en Platte Beren volgen daarna.

Puta-Uil

Roesje

Ondertussen vliegen ook de eerste uilen, met mooie namen als Haarbosje, Puta-uil en Zwarte C-uil, rond de lamp. Harige lijfjes, wat minder kleurrijk als de beren of enkele spanners maar wel prominent aanwezig. Wat later in het jaar vliegen ook de grote Huismoeders met hun oranje ondervleugels. Agaatvlinders en Roesjes kiezen voor een bijzondere kleurcombinatie samen met een opvallende afwerking van de vleugels.

Bruine eenstaart

Braamvlinder

Als er een top drie van favoriete nachtvlinders opgesteld wordt staat er altijd wel een Eenstaart bij. Vreemde, boemerang-vormige vlinders of bijzonder kleurig als de Vuursteenuil en de vliegende clown, de Braamvlinder. Hun naam hebben ze te danken aan  de bizarre rupsen die een puntig staartje als achterlijf hebben gekozen.

Klein Avondrood

Ligusterpijlstaart

Op de eerste plaats staan echter altijd de Pijlstaarten met de Ligusterpijlstaart als grootste, inheemse, vlinder van Nederland. Avondrood en Pauwoogpijlstaart zijn echter met hun opvallende kleuren of ogen veel mooier  en zullen rond 22 juni zeker gezien kunnen worden. Het zijn snelle vliegers die vaak enige overreding nodig hebben om rustig te gaan zitten.

Ook eens Nachtvlinders beleven? Op de website van de Nationale Nachtvlindernacht staan alle locaties waar op 22 juni de lampen aan zullen gaan. Verhinderd? Geen probleem, de Vlinderstichting, de Stichting Natuurkampeerterreinen en Natuurpresentaties bieden in de maanden juli en augustus op diverse campings door het gehele land nachtvlinder activiteiten. Informatie: info@natuurpresentaties.nl.

13 opmerkingen:

 1. Hoi Kees
  geweldig die nacht vlinders
  Ja je moet er wel even voor opblijven.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, kunnen we alvast even inkomen.
  Groet Salome

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor je opmerking en voor de lezers: Salome doet ook mee met de Nachtvlindernacht, zie haar activiteit op de Natuurcamping De Wildemansheerd, Schildwolde (www.nachtvlindernacht.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Kees,

  Sta iedere keer versteld van het aantal vlinders die ik nog nooit heb gezien. Fraaie exemplaren zitten ertussen.

  Gr. Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De eerste is ronduit super als een uil in de olm. Rijk en leuk logje Kees..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige vlinders en zo veel verschillende, de meesten er van heb ik nog nooit gezien.
  Laat staan gefotografeerd, jij hebt prachtig vast weten te leggen met je lens.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Kees,

  een aantal kende ik er maar een aantal ook niet.
  Geweldig dat je deze onder de aandacht brengt en je foto's zijn
  ook bijzonder mooi. Weer een heel leerzaam blog.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Kees,
  Leuke activiteit met prachtige vlinders waarvan ik het bestaan niet kende. Wist echt niet dat er zulke mooie nachtvlinders in Nederland voorkomen. Van de grote beervlinder heb ik ooit de rups wel gezien.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Kees,
  Voor wanneer heb je een zwoele nachtvlindernacht besteld?
  Mijn kennis begint al aardig weg te zakken. Zondagavond slechts 18 soorten.
  Groet Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nooit geweten dat er zulke mooie nachtvlinders bestaan, dank dat je dit laat zien en aandacht vestigt op de Nachtvlindernacht, ik ga nog even doorklikken.
  groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Kees wat een prachtig reclameblog voor nachtvlinders.
  Als ik dit allemaal zie dan kom ik er achter dat er nog
  heel veel moois aan mijn aandacht is ontsnapt.
  Wat een prachtige soorten laat je hier de revue passeren.
  Een mooie en informatie blog die zeker uitnodigt om de
  aandacht zelf ook eens wat meer op nachtvlinders te richten.
  Wel te hopen dat het weer 22 juni een beetje mee wil werken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Kees, wat een prachtige nachtvlinders!
  Erg leuk om te zien zo, wat zijn ze mooi.
  Ik hoop dat je goed weer hebt op 22 Juni, veel plezier alvast,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...