Doorgaan naar hoofdcontent

Nachtvlinders, een belevenis

Veelvraat, even kennismaken?

Direct na het midzomerfeest staat de Nationale Nachtvlindernacht op de agenda. Zodra de zon op 22 juni achter de kim verdwijnt flitsen in heel Nederland sterke lampen aan. Verlichte lakens trekken honderden nieuwsgierigen die allen komen om een glimp op te vangen van de mysterieuze bewoners van de nacht.

Nachtvlinders beleven, altijd gezellig (Nachtvlinderwerkgroep KNNV Groningen / Oost-Groningen)

Nachtvlinders kijken is een belevenis. Geleidelijk wordt het donker, vormen verdwijnen, schimmen verschijnen. Een uil wiekt geluidloos voorbij, meerkoeten wensen elkaar welterusten. Iedereen zit vol spanning voor het laken, wat zal er uit het duister naderbij komen? Eerst zijn het vooral vliegjes die het witte doek inspecteren maar al snel verschijnen de eerste vlinders. Sommigen klein en alleen door kenners te zien maar velen groot en spectaculair van kleur en vorm.

Grote Zomervlinder
Herculesje

Het begint vaak met wat Spanners. Een knalgele Hagedoorn of een heldergroene Grote Zomervlinder bijvoorbeeld. Eerst wat onrustig fladderend maar daarna toch even zittend om zich te laten fotograferen. Witte of Bruine Grijsbandspanners zijn wat subtieler getekend, zachte penseelstreken op een witte achtergrond. Een Herculesje is een leuke verrassing. Nooit keurig met zijn vleugels plat op het laken maar altijd in starthouding zittend.

Witte Tijger

Grote Beervlinder

Wat onbeholpen meldt zich vervolgens de Berenbrigade. Vooraan de Witte en Gele Tijger met hun verwarrende naam. Het zijn echte beervlinders uitgevoerd in wit of zachtgeel met zwarte strepen. Vaak vliegen ze pardoes tegen het laken aan, ploffen neer en blijven stil liggen. Als voor hun gevoel het gevaar geweken is beginnen ze weer te bewegen en zoeken een rustig plekje op het verlichte toneel. Kleine en Grote Beren, Gele en Platte Beren volgen daarna.

Puta-Uil

Roesje

Ondertussen vliegen ook de eerste uilen, met mooie namen als Haarbosje, Puta-uil en Zwarte C-uil, rond de lamp. Harige lijfjes, wat minder kleurrijk als de beren of enkele spanners maar wel prominent aanwezig. Wat later in het jaar vliegen ook de grote Huismoeders met hun oranje ondervleugels. Agaatvlinders en Roesjes kiezen voor een bijzondere kleurcombinatie samen met een opvallende afwerking van de vleugels.

Bruine eenstaart

Braamvlinder

Als er een top drie van favoriete nachtvlinders opgesteld wordt staat er altijd wel een Eenstaart bij. Vreemde, boemerang-vormige vlinders of bijzonder kleurig als de Vuursteenuil en de vliegende clown, de Braamvlinder. Hun naam hebben ze te danken aan  de bizarre rupsen die een puntig staartje als achterlijf hebben gekozen.

Klein Avondrood

Ligusterpijlstaart

Op de eerste plaats staan echter altijd de Pijlstaarten met de Ligusterpijlstaart als grootste, inheemse, vlinder van Nederland. Avondrood en Pauwoogpijlstaart zijn echter met hun opvallende kleuren of ogen veel mooier  en zullen rond 22 juni zeker gezien kunnen worden. Het zijn snelle vliegers die vaak enige overreding nodig hebben om rustig te gaan zitten.

Ook eens Nachtvlinders beleven? Op de website van de Nationale Nachtvlindernacht staan alle locaties waar op 22 juni de lampen aan zullen gaan. Verhinderd? Geen probleem, de Vlinderstichting, de Stichting Natuurkampeerterreinen en Natuurpresentaties bieden in de maanden juli en augustus op diverse campings door het gehele land nachtvlinder activiteiten. Informatie: info@natuurpresentaties.nl.

Reacties

  1. Hoi Kees
    geweldig die nacht vlinders
    Ja je moet er wel even voor opblijven.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, kunnen we alvast even inkomen.
    Groet Salome

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor je opmerking en voor de lezers: Salome doet ook mee met de Nachtvlindernacht, zie haar activiteit op de Natuurcamping De Wildemansheerd, Schildwolde (www.nachtvlindernacht.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Kees,

    Sta iedere keer versteld van het aantal vlinders die ik nog nooit heb gezien. Fraaie exemplaren zitten ertussen.

    Gr. Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De eerste is ronduit super als een uil in de olm. Rijk en leuk logje Kees..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een prachtige vlinders en zo veel verschillende, de meesten er van heb ik nog nooit gezien.
    Laat staan gefotografeerd, jij hebt prachtig vast weten te leggen met je lens.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Kees,

    een aantal kende ik er maar een aantal ook niet.
    Geweldig dat je deze onder de aandacht brengt en je foto's zijn
    ook bijzonder mooi. Weer een heel leerzaam blog.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Kees,
    Leuke activiteit met prachtige vlinders waarvan ik het bestaan niet kende. Wist echt niet dat er zulke mooie nachtvlinders in Nederland voorkomen. Van de grote beervlinder heb ik ooit de rups wel gezien.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Kees,
    Voor wanneer heb je een zwoele nachtvlindernacht besteld?
    Mijn kennis begint al aardig weg te zakken. Zondagavond slechts 18 soorten.
    Groet Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nooit geweten dat er zulke mooie nachtvlinders bestaan, dank dat je dit laat zien en aandacht vestigt op de Nachtvlindernacht, ik ga nog even doorklikken.
    groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Kees wat een prachtig reclameblog voor nachtvlinders.
    Als ik dit allemaal zie dan kom ik er achter dat er nog
    heel veel moois aan mijn aandacht is ontsnapt.
    Wat een prachtige soorten laat je hier de revue passeren.
    Een mooie en informatie blog die zeker uitnodigt om de
    aandacht zelf ook eens wat meer op nachtvlinders te richten.
    Wel te hopen dat het weer 22 juni een beetje mee wil werken.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Kees, wat een prachtige nachtvlinders!
    Erg leuk om te zien zo, wat zijn ze mooi.
    Ik hoop dat je goed weer hebt op 22 Juni, veel plezier alvast,
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak