Doorgaan naar hoofdcontent

Nationale Nachtvlindernacht 2012

Nationale Nachtvlindernacht 2012, Groningen

Over een donker pad op het uitgestrekte schooltuinencomplex aan de Beijumerweg in Groningen schuifelen, het hoofd bijna devoot naar beneden gebogen, een rij donkere gestalten. Gedempte stemmen klinken even op, spanning klinkt er in door. Dan worden ze verlicht door een helder baken. Hier komen ze voor, een nachtvlinder ervaring!



Levervlek, foto Jaap Schelvis (Nachtvlinderwerkgroep KNNV Groningen / Oost-Groningen)

Wortelhoutspanner, foto Jaap Schelvis (Nachtvlinderwerkgroep KNNV Groningen / Oost-Groningen)   

Voor het eerst de nacht beleven is voor jong en oud steeds weer bijzonder. Wat zou er tevoorschijn komen uit de donkere schaduwen? Zwijgend, fladderend, zoekend maar uiteindelijk aangelokt door een dwingende bundel licht. Wat eerst grauw en onbestemd lijkt verandert in een eindeloze stoet manequins. Werkmans grijs, luchtig zomers geel of maagdelijk wit, alles blijkt toegestaan op dit toneel. Soms als Wajong schaduwen op de achterzijde van het laken zichtbaar maar meestal hel verlicht op het podium.

Jongste deelnemer maakt kennis met nachtvlinders,  foto Willem Kolvoort (Nachtvlinderwerkgroep KNNV Groningen / Oost-Groningen)   
De Nationale Nachtvlindernacht 2012, georganiseerd door de Vlinderstichting en de lokale Nachtvlinderwerkgroep van KNNV Groningen / KNNV Oost-Groningen,  werd in het Groningse Beijum bezocht door ongeveer 20 personen. Storm en regen beloofden eerst niet veel goeds maar nadat het laatste licht verdwenen was werd het droog. De allerjongste bezoeker, Manno (8 jaar) liet zich inspireren door "Nachtvlinders in de schijnwerpers", de nieuwe, kleurrijke folder van de Vlinderstichting. Lindepijlstaart, Grote Beer en Eikenprocessierups, die zou hij wel eens willen zien.

Gele Tijger, foto Jaap Schelvis (Nachtvlinderwerkgroep KNNV Groningen / Oost-Groningen)   

Zilveren Groenuil, foto Jaap Schelvis (Nachtvlinderwerkgroep KNNV Groningen / Oost-Groningen)  
Vuursteenvlinder, foto Jaap Schelvis (Nachtvlinderwerkgroep KNNV Groningen / Oost-Groningen)   
Vier ervaren nachtvlinderaars vertellen de bezoekers over spanners, uilen en spinneruilen. Een Gele Tijger opent de parade. Rustig zittend op een blad laat hij zich fotograferen. Dan volgen kleinere Halmuiltjes, flitsend gekleurde Koperuilen en uiteindelijk ook een Witte Tijger. Unaniem wordt echter de Vuursteenvlinder tot mooiste vlinder van de nacht uitgeroepen. Om middernacht wordt een aspirant wijknatuurgids zo enthousiast dat zij haar 13-jarige dochter belt met de vraag of ze ook niet even wil komen kijken. Bij aankomst wordt wat nuffig meegedeeld dat het vooral niet de bedoeling is om de hele avond naar motten te kijken. Direct daarna grijpt ze de camera van haar moeder en gaat fanatiek fotograferen, ze heeft haar punt gemaakt en kan nu gaan genieten van de onverwacht mooie vlinders. Het is al bijna 1 uur als de lampen gedoofd worden, de stand: 32 macro en 6 micro nachtvlinders.

Nachtvlinders beleven, foto Willem Kolvoort  (Nachtvlinderwerkgroep KNNV Groningen / Oost-Groningen)   
Nachtvlinders kijken, een belevenis voor jong en oud. Ook eens komen kijken? De Vlinderstichting, de Stichting Natuurkampeerterreinen en Natuurpresentaties bieden vanaf eind juli tot half augustus een nachtvlinderestafette langs meer dan tien bijzondere campings. Van Kollumerpomp tot Aarle-Rixtel worden nachtelijke fladderaars uitgenodigd zich te vertonen op het witte doek. Voor data en locaties klik op Beleef de Nacht Agenda.



Reacties

  1. Wat weer een mooi en meeslepend verhaal kees!
    Pure reclame voor de nachtvlinders en dan ook nog al die schitterende foto's er bij, heel mooi.
    Er valt nog veel te leren voor me op dit gebied.
    Fijn dat het weer op het juiste moment mee
    werkte.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kees
    mooie vlinders die zie je overdag niet.
    lijkt me erg leerzaam zo avond.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verrassend hoe mooi die nachtvlinders zijn!
    leuke belevenis, prachtig in beeld gebracht
    Gr Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super, Kees, wat leuk om dit zo mee te beleven met je! Dank voor je blog met die mooie foto's, inspirerend!
    Groeten, marion

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk initiatief. De vlinders zijn prachtig en het verhaal erbij maakt je er enthousiast voor!
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. We hebben zitten genieten van het nachtvlinderproject. Wat een fraaie serie en nog veel mooier is de werkelijkheid. Wat hebben ze veel kleur ook al zou je dat niet verwachten bij de duisternis waar zij in leven. Echt heel Fraai.
    Allerbeste groeten uit Den Haag,
    André en Muriel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik wist tot een paar jaar terug niet eens dat de nachtvlinders zo mooi waren Kees. gelukkig weet ik dat de laatste jaren dus wel. ook jij hebt hier een paar prachtige exemplaren staan. Echt heel mooi.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Oranje boomalg

Oranje boomalg, Trentepohlia aurea Een jaar natuurpresentaties in 150 woorden - dag 120 Een boom als leefgemeenschap. Alles is er te vinden, van producent tot consument. Haarwortels, knoppen en bladeren,  elk stukje boom wordt begraasd. Maar kijk eens naar een vierkante centimeter schors. Dan blijkt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de eik of een vleugelnoot. Eén van de meest bizarre plantjes die op schors groeit is de oranje boomalg. Stampvol worteltjeskleurstof (caroteen) lijkt deze groenalg zijn familie vergeten. Maar haal het oranje er uit en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Op o.a. eik vindt het een ideaal biotoop om te groeien. Vergroeid met buitenste schors doet het zijn eerste best om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen door fotosynthese. Luchtvervuiling had hem bijna de das omgedaan maar net op tijd werd het iets beter in ons overvolle landje. Ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, breidt zich sterk uit. Niet alle

Alpenvlinders

Tschiertschen, Joch alp Bijna twee uur in de middag, de zon staat hoog aan de hemel. Even op de rug, de ogen dicht, de neus vol bloemengeuren, luisterend naar het klingelen van koeienbellen lager op de helling. Het leven is goed op de alpenweiden boven Tschiertschen. Inner Urden, Mattjischhorn, Jochalp, Ochsenalp, nu zijn het alleen nog maar vakantie herinneringen. Koninginnepage Als de ogen weer open gaan is de lucht vol gefladder. Alles beweegt, kleuren flitsen langs het zwerk. Verdwazing lijkt toe te slaan maar na even knipperen met de ogen kom je weer terug op de berg. Het zijn tientallen, nee honderden vlinders die bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Fladderend van bloem naar bloem voor een slok nectar. Of alleen maar denken aan de verdediging van hun territorium en tegelijkertijd de dames overtuigen van hun uitzonderlijke capaciteiten. Zoals die mooie Koninginnepage die steeds maar weer op het pad ging zitten. Gele Luzernevlinder Zuidelijke luzern

Bloedzuigers, onbekend en bijzonder

Gewone bloedzuiger (Haemopis sanguisuga) met Groene Kikker (Orvelte) Bloedzuigers, alleen het woord al jaagt velen de stuipen op het lijf. Beelden van grote glibberige monsters die met honderden komen opzetten om het laatste druppeltje levensbloed op te zuigen. Voldoende reden om eens naast een boerensloot te gaan zitten en op zoek te gaan naar deze spannende creaturen. Een paar halen met een net zijn vaak al voldoende om enkele te verschalken. Gezoomde clepsine (Hemiclepsis marginata), Kardinge Wat dan vooral opvalt is dat ze wel glibberig zijn maar helemaal niet groot. Enkele centimeters, daar houdt het meestal wel mee op. Dan maar eens proberen of ze nu echt geïnteresseerd zijn in mijn bloed. Even een vinger er voor houden en ze grijpen zich met hun zuigschijf aan mond en achterlijf al snel vast. Maar in plaats van schrapen om door het vel te komen gaan ze alleen maar aan de wandel, terug naar het water.veel van onze Nederlandse bloedzuigers zijn vooral op zoek naar slak